2024. május 13. - Szervác, Imola

Május 20. és 25. között megtudhatjuk mi a Fidesz programja

Várhatóan május 20. és 25. között nyújtja be a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetét - tudta meg az MTI fideszes forrásból hétfőn. Az egyik forgatókönyv szerint az első törvényjavaslatokat egyéni képviselői indítványként már az Országgyűlés alakuló ülésének napján, pénteken benyújthatja a Fidesz-KDNP.
2010. május 10. hétfő 16:14 - HírExtra
A Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn közölte, hogy május 14-én 13 órára hívta össze Sólyom László államfő az Országgyűlés alakuló ülését.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken a parlament alakuló ülését előkészítő megbeszélésen azt mondta, kezdeményezni fogják, hogy a pénteki, első ülést követően május 17-én, hétfőn újból üljön össze a parlament.

Az MTI információi szerint vagy több napos ülés lesz azon a héten, vagy több ülésnap. Utóbbi forgatókönyv megvalósulása esetén akár már szavazhatnak is a szimbolikus ügyeket tartalmazó törvényjavaslatokról.

A képviselők azután nyújthatnak be önálló indítványokat, miután mandátumukat igazolták, és megszüntették az esetleges összeférhetetlenségüket. A mandátumigazolás a pénteki alakuló ülésen megtörténik, így, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, azok akár már azon a napon nyújthatnak is be törvényjavaslatot.

Az MTI úgy tudja, a Fidesz-KDNP egyik forgatókönyve szerint ezt pénteken meg is teszik, és a korábban bejelentetett tucatnyi indítványát a frakciószövetség benyújtja.

Az MTI április végén számolt be arról, hogy legalább nyolc törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz-KDNP-frakció a parlament alakuló ülését követően: az egyik az alkotmány módosítása a kisebb létszámú parlament és a miniszterelnök-helyettesek rögzítése érdekében. Emellett a kezdőcsomagban nyújtanák be a kettős állampolgárságról, a kisebb önkormányzatokról, valamint a "három csapásról" szóló előterjesztést. Javasolják a családi pótlék rendszerének átalakítását is azoknál, akik iskolaköteles gyermekeiket nem járatják iskolába, valamint indítványozzák, hogy a tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntesse a törvény. (Semjén Zsolt KDNP-elnök a Hír TV-ben pénteken ezt megerősítve azt mondta: a Fidesz-KDNP frakciószövetség már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló előterjesztést.) A kormányzati struktúráról szóló törvénytervezet része lenne az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés is.

Ezt a "csomagot" Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője múlt hét kedden az MTI-nek nyilatkozva azzal egészítette ki, hogy benyújtanák az alkalmi munkavállalást ellehetetlenítő jogszabályok eltörlésére, valamint az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetésére vonatkozó javaslatukat is.

"Igyekszünk a lehető leghamarabb benyújtani ezeket a törvényjavaslatokat" - közölte akkor Szijjártó Péter.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban azt mondta, hogy a parlament elé kerülő első indítványok között szerepelhet a családok csődvédelméről szóló kereszténydemokrata javaslat is.

A vázolt forgatókönyv menetrendje szerint a parlamenti bizottságok már jövő hétfő délelőtt megvitathatják az indítványokat, és délután az Országgyűlés plenáris ülésén megkezdődhet egyes javaslatok általános vitája.

Mindennek az az előfeltétele, hogy a Ház pénteki alakuló ülésén a képviselők megszavazzák a bizottsági struktúrát és a tisztségviselőket, hétfőn pedig meg is alakuljanak a testületek.

Az MTI úgy tudja, a tervek szerint legkorábban a május 17-i héten nyújthatja be a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetét. Fideszesek úgy fogalmaztak: várhatóan május 20. és 25. között nyújtja be Orbán Viktor a kormányprogram tervezetét. Ez gyakorlatilag három munkanapot fed le, hiszen május 22-én háromnapos ünnep kezdődik.

1998-ban 10, 2002-ben 2, 2006-ban pedig 14 nappal a parlament alakuló ülése után nyújtották be a kormányprogram tervezetét. A kormányprogram vitájával az elmúlt három ciklusban általában 2-3 napot töltött az Országgyűlés.

A sorrend ezután a következő: kormányprogram elfogadása, miniszterelnök megválasztása, majd a kabinet megalakulása. A tervek szerint a Ház június-júliusban végig ülésezne. A kormány megalakulása után eddig 1990-ben húzódott a legtovább a nyári szünetig tartó ülésezés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását