2024. május 19. - Ivó, Milán

Kovács Béla váltja Balczót az EP-ben

Kovács Béla, a Jobbik külügyi kabinetjének elnöke veszi át jövő héttől az országgyűlési képviselővé választott Balczó Zoltán brüsszeli mandátumát Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője elmondta, hogy a választás azért esett Kovács Bélára, mert a politikus eddig is segítette a párt EP-képviselőinek munkáját, továbbá Kovács Béla feladata volt a külföldi pártokkal való összefogás szervezése is.
2010. május 7. péntek 15:54 - HírExtra
Hangsúlyozta: a Jobbik mindenféleképpen pártpolitikust szerettet volna küldeni az alelnöki tisztségét is betöltő Balczó Zoltán helyére, így született az a döntés, hogy nem a 2009-es EP-listája negyedik helyén szereplő Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát küldik Brüsszelbe. "Ha Brüsszelbe küldhetnénk egy negyedik embert is, az biztosan Szima Judit lenne" - fűzte hozzá a szóvivő.

Kovács Béla a párt honlapján olvasható önéletrajza szerint Tokióban politológia, 1986-ban Moszkvában pedig nemzetközi közgazdász diplomát szerzett. Ezt követően 2003-ig japán és orosz nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban.

A leendő EP-képviselő 2005 decembere óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom külügyi kabinetjének elnöke, 2006 júliusától alapítóként a párt angyalföldi szervezetének elnöke, illetve 2008 októberétől fővárosi Jobbik alelnökeként is dolgozik.

A politikus japán, angol, és orosz felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, továbbá társalgási szinten lengyelül is beszél.

A hatályos törvények értelmében a magyar országgyűlési képviselőség és az EP-képviselői megbízatás összeférhetetlen egymással. A tisztségükről lemondó EP-képviselőket a pártok EP-listájáról kell pótolni. Hogy a listán szereplők közül ki kapja ezt a lehetőséget, arról a listaállító erő dönt. Az EP-mandátum megszűnését követően az érintett pártnak 30 napon belül kell bejelentenie az Országos Választási Bizottságnál, ki lesz lemondott képviselőjének utóda Brüsszelben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását