2024. május 22. - Júlia, Rita

Puytin újra bezöldül

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő újra a környezetvédő szerepében lépett fel, amikor moszkvai idő szerint csütörtökre virradó éjszaka a Ferenc József-föld szigetcsoporthoz tartozó Alekszandra-földön egy jegesmedvét látott el egy GPS-nyakörvvel, és egyúttal egy észak sarkkörön túli területek nagytakarításának megszervezését javasolta.
2010. április 29. csütörtök 18:17 - HírExtra
Putyin elmondta, hogy Oroszországnak mély geopolitikai érdekei fűződnek a sarki területekhez, s hogy a gazdasági érdekek mellett ott valósulnak meg az ország biztonsági és védelmi képességével összefüggő érdekei is.

Tulajdonképpen azonban a kormányfő egy tudományos intézet jegesmedvék tanulmányozására szervezett expedíciójával érkezett a helyszínre, és megállapította, hogy a Szovjetunió széthullása után megszűnt katonai-védelmi aktivitás olyan súlyos környezetszennyezést hagyott hátra, amely hatszorosan meghaladja a megengedett mértéket.

Putyin javasolta egy nagytakarítás sürgős megszervezését, mivel - mint mondta - ha az átlagos hőmérséklet akár csak pár fokkal is emelkedik, a probléma jelentősen megnő.

A felmérések szerint mintegy 250 ezer hordóban 40-60 ezer tonnányi kőolajszármazék van a szigetcsoporton szigetein, és több mint egymillió fémhordó, részben kenőanyagokkal és olajjal, de sok műszaki eszköz és még több repülőgép is ott rozsdásodik.

A látogatás során tájékoztatták Putyint a jegesmedvék populációjának megőrzésére és fejlesztésére irányuló programról, amely az Orosz Földrajzi Társaság jelentős anyagi támogatásával folyik.

A kormányfő egy - különleges csapdával megfogott és elkábított - jegesmedve nyakára műholdas helyzetmeghatározóval ellátott nyakörvet csatolt, a program ugyanis jelenleg a faj migrációjának, életmódjának tanulmányozását célzó fázisban van. Hasonló programok már több országban működnek, Oroszországban azonban ez az első ilyen.

Szakértők elmondták Putyinnak, hogy a jegesmedvék súlyos helyzetbe kerültek, mert a sarki jég olvadásával változtatni kell élőhelyükön, és csökken a rendelkezésükre álló táplálék mennyisége. Részben kiszorulnak a szárazföldre, ahol ki vannak téve a vadorzóknak. A jegesmedvék populációját nehéz felmérni, mert nehezen elérhető helyeken élnek, de becslések szerint az állomány a világon mintegy 25 ezer egyed, s ebből a sarkvidék Oroszországhoz tartozó részén mintegy 6000 él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását