2024. május 17. - Paszkál

Lendvai: az új pártelnöknek dupláznia kell

Az MSZP május végi, június eleji kongresszusán megválasztandó új pártelnökének a teljes tisztújításkor újból meg kell méretnie magát.
2010. április 26. hétfő 18:35 - HírExtra
Lendvai Ildikó elmondta: kedden ülésezik az országos elnökség, ahol a kongresszus előkészületeiről lesz szó.

Ezzel kapcsolatban kifejtette: feltehetőleg a május végi, június eleji kongresszuson a tartalmi kérdéseken túl az MSZP megválasztja új elnökét, és dönt a tisztújítás menetéről is.
A menetrendről szóló egyik variációról azt mondta: az alulról felfelé építkezve, teljes körben rögtön megkezdődik a kongresszus után a tisztújítás, ez esetben az MSZP szeptember elején választat új elnökséget.

A másik forgatókönyv szerint a tisztújítás az alapszabály-módosítás és az önkormányzati választás után lesz, és így az év végén zárulhat - közölte.

A teljes tisztújítás érinti az új elnököt is, akit most nyár elején választ meg a párt - folytatta, azzal, hogy természetesen ez akkor történik, ha az új elnök folytatni kívánja a munkáját.
E szerint új elnök mandátuma a következő kongresszusig, azaz negyedévig, vagy háromnegyed évig tart - szögezte le.

Lendvai Ildikó szerint ez azt jelenti, hogy az MSZP történetében szokatlan módon kétszeres megmérettetés történik, az új elnököt azon program alapján választják meg, hogy miként képzeli az átmenet levezénylését, és az új ellenzéki szerepkör kiépítésének kezdetet.

Szeptemberben - fűzte hozzá -, vagy az év végén megmérettetheti az új pártelnök, hogy az első lépések sikeresek voltak-e, a tagság ezt az irányt akarja-e folytatni, vagy másik megoldást keres.
Az elnökség felajánlott lemondásáról a leköszönő pártelnök azt mondta: a testület azért választotta ezt a formát, mert az volt a szándéka, hogy teret engedjen a tisztújításnak és új elnökség legyen, de hogy ez melyik időpontban történjen, arról a kongresszus dönt majd.

Az elnökség a menetrendekről kéri a tagság véleményét, de lemondási szándéka világos, ennek időpontját, menetét a pártszervezetek döntésére bízta, nem "betonozta be magát" - fogalmazott.
Az MSZP új frakciója május elején megalakulhat, az MSZP szabályainak megfelelően a frakció megalakulása előtt az elnökség tesz javaslatot a frakcióvezető személyére - közölte még Lendvai Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását