2024. május 19. - Ivó, Milán

Az EP nagyobb beleszólási jogkört akar

Az Európai Parlament részéről nem várható érdemi előrelépés az Európai Unió most kiépítendő külügyi szolgálatával kapcsolatban, amíg az EU-tagországok kormányait képviselő tanács és az Európai Bizottság nem kezd érdemi tárgyalásokat parlamenti partnereivel - figyelmeztettek közös közleményben az EP legnagyobb frakcióinak vezetői.
2010. április 21. szerda 22:45 - HírExtra
A kereszténydemokrata-konzervatív, a szocialista és a liberális képviselőcsoport elsősorban azt kifogásolja, hogy a tervezés folyamata "túlságosan kormányközi", és így a szolgálat létrehozása a jelenlegi tervek alapján nem hordozna hozzáadott uniós, közösségi értéket.

Joseph Daul néppárti, Martin Schulz szocialista és Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a közleményben értésre adták, hogy az EP kész "élni együttdöntési jogköréből eredő hatalmával", azaz megakadályozni a javaslat jóváhagyását. A külügyi szolgálat felállítását az uniós intézményrendszert megreformáló Lisszaboni Szerződés határozta el. Az a megfontolás áll mögötte, hogy az EU-nak jobban ki kellene használnia erejét és befolyását külügyekben is, ahogyan teszi azt már gazdasági és kereskedelmi téren.

A mintegy 3 ezer fős szolgálatért - amely a jelenlegi uniós diplomáciai szolgálatra, illetve a tagországokból érkező diplomaták csoportjára épül majd - Catherine Ashton külügyi főképviselő lesz felelős, aki kidolgozta a most tárgyalt javaslatot is. Brüsszeli információk szerint jó esély van arra, hogy a javaslat jelenlegi változatának kulcselemeiről a tagországok külügyminiszterei kedvező véleményt mondanak jövő heti luxembourgi találkozójukon.

Az EP ugyanakkor már korábban is jelezte méltatlankodását, miután úgy érezte, nem kap elegendő beleszólást az előkészítő munkálatokba. A mostani közleményben a frakcióvezetők azt is megerősítették: elfogadhatatlanul nagynak ítélik azt a befolyást, amelyet Ashton a szolgálat működésében a tagállamoknak biztosítana. "A külpolitika a XIX. és a XX. században szerveződött vertikálisan és kizáró jellegűen" - fogalmaztak Verhofstadték. - "Most XXI. századi megközelítésre van szükség, amelyet a külügyi szolgálatnak is magában kell hordoznia."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását