2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kamerákkal figyelik a gyorshajtókat

A magyar határhoz közeli főbb erdélyi útvonalakon egyre több kamerát szerel fel a román közúti rendőrség, amely így próbálja megfékezni a gyorshajtókat. Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az utakon közlekedő gépkocsik száma. Mivel a rendszerváltás
2008. augusztus 7. csütörtök 17:00 - Hírextra
A gépkocsivezetők közül így sokan elveszítik türelmüket, és kevésbé tartják tiszteletben a megengedett sebességkorlátokat. Emiatt pedig rohamosan szaporodik a sérültek és halottak száma a közúti baleseteket összesítő statisztikákban.

A rendőrség már több módszert is megpróbált bevetni, de kevés sikerrel. Legújabban figyelő kamerákat szereltek fel az utak mentén. A Krónika című erdélyi napilap csütörtökön arról számolt be, hogy felavatták azt a Bihar megyei diszpécserközpontot is, amely az ország nyugati részén haladó főbb útvonalak mentén felszerelt kamerák rögzítette szabálysértéseket gyűjti be.

A rendszer működése nem túl bonyolult, hiszen a kamerák érzékelik és lefotózzák a gyorshajtót, a diszpécserközpontban pedig ellenőrzik az autó adatait, majd kinyomtatják, és elküldik a tulajdonosnak a jegyzőkönyvet.

A Nagyváradról Félixfürdő (Baile Felix) és Déva irányába indulóknak Váradszentmárton (Sanmartin) községbe érve tanácsos betartaniuk a lakott területeken megengedett sebességet. Az egyik kamera ugyanis a község bejáratának közelében található. Egy másik kamera a Nagyváradra igyekvőket is figyelemmel kíséri. A hatóságok újabb kamerák és radarok üzembe helyezését tervezik Bihar megye területén.

Az E60-as jelzésű országúton a Magyarországról érkező szabálysértőket Borson, a Nagyváradról Kolozsvár irányába haladó gyorshajtókat pedig Fugyivásárhelyen (Osorhei), Mezőtelegden (Tileagd), Élesden (Alesd) és Nagybáródon (Borod) is rajtakaphatják.

Korábban Kolozs megyében szereltek fel hasonló kamerákat, de azokat még nem helyezték üzembe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását