2024. május 5. - Györgyi

MTV-ostrom: véget ért az elsőfokú büntetőper

Lényegében véget ért az MTV-székház 2006. őszi ostroma miatt indult elsőfokú büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden.
2010. április 20. kedd 17:36 - HírExtra
A több tucatnyi vádlott közül már csupán háromnak az ügye nem zárult le első fokon, közülük ketten ismeretlen helyen tartózkodnak, ezért ezekben az esetekben felfüggesztette az eljárást az elsőfokú bíróság.

Ellenük elfogatóparancsot adtak ki, mert szükség van rájuk a bizonyítási eljárás lefolytatásához, távollétükben ügyük nem bírálható el.

Egy vádlott esetében pedig a keddre kitűzött perbeszédeket és határozathozatalt ismételten elhalasztotta a bíróság, mert a vádlott betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Ügyét elkülönítette az elsőfokú bíróság és a tévéostrom iratainak zömét, több tízezer oldalnyi peranyagot felterjesztette a másodfokon eljáró Fővárosi Bírósághoz.

A büntetőper közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, illetve rongálás vádjával összesen 40 vádlott ellen indult, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt. 2008. december óta féltucatnyi elsőfokú részítéletben foglalt állást a vádlottak bűnösségéről a Pesti Központi Kerületi Bíróság, javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabtak ki, de voltak pénzfőbüntetések és több felmentés is.

Ezek kisebb része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendő szabadságvesztést csak néhányan kaptak, de az ő ítéletük fellebbezések miatt nem jogerős, a Fővárosi Bíróságra került másodfokon.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását