2024. április 24. - György
A Dél-Afrikai Köztársaság rendezi idén nyáron a futball világbajnokságot, amire minden bizonnyal a glóbusz minden tájáról fognak özönleni - többek közt magyar szurkolók is. De nem vall-e túlzott bátorságra felkerekedni az útra?
2010. április 18. vasárnap 08:30 - Pásztor Balázs
Veszélyben az életed?

Vajon hány játékost és bírót fognak megölni, és hány szurkolót fognak megerőszakolni? - hangzott el a kissé bizarrnak tűnő kérdés nemrég a HirExtra szerkesztőségében, amikor a dél-afrikai futball VB-t népszerűsítő reklámspotot játszották a CNN-en. Azonban minden rosszindulatot nélkülözve, a kérdés sajnos jogos. Ugyanis a helyi rendőrség minden erőfeszítése ellenére a kriminalisztikai mutatók évről évre rosszabbodnak: növekszik a fegyveres rablás, a súlyos testi sértés és a gyilkosságok száma, ráadásul Johannesburgot már hivatalosan is a nemi erőszak fővárosának nevezik.

Igaz, az adatokat rengeteg minden árnyékolja a rendőrség ellen - azonban az összképet ezek nélkül sem lehetne rózsásnak nevezni. Egyrészt a munkanélküliséget Dél-Afrikában nem csak a válság növelte, hanem a Zimbawéből 2009 vége felé érkező, a kolera, és Robert Mugabe rémuralma elöl rohanó, a becslések szerint már milliósnál is nagyobb menekültek száma is - és a munkanélküliség növekedése a kontinensen törvényszerűen húzza magával a kriminalisztikai mutatók romlását is, amit ezúttal az etnikai konfliktusok és megfejeltek a helyiek és a menekültek közt.

Másrészt vannak olyan jobb módú kerületek, amiket a rendőrségnek valóban sikerült megtisztítania az erőszakos bűnözőktől, így ott ténylegesen nyugodtabban élhetnek az emberek. Csakhogy egyre jobban virágzik a fajgyűlölet, aminek a lángjait csak tetézi, hogy egy 15 és egy 28 éves fekete fiatal agyonverte a hírhedt szélsőjobboldali dél-afrikai párt, a Búr Ellenállási Mozgalom (AWB) alapítóját és vezetőjét, Eugéne Terre Blanche-t. Az eset nyomán bosszút esküdtek a fasiszta fehér szervezetek, amire pedig fekete radikálisok kezdtek szervezkedni - amihez az apartehid leküzdése óta hatalmon lévő, Nelson Mandela nevével fémjelzett párt, az ANC ifjúsági mozgalmának vezetője is csatlakozott - és a helyzet azóta csak tovább forrong.

További problémát jelent a legkülönfélébb alapokon szerveződő - általában rossz hírű városrészekre jellemző - bandák jelenléte, akiknek működése egyre extrémebb fordulatot vesz. Pár hónapja például egyre nagyobb divat női bandák körében fiatal fiúkat megerőszakolni és megkínozni - a rossz helyre keveredő külföldiek pedig első számú célpontnak tekintendőek, hisz mások, és náluk komoly mennyiségű készpénz, valamint márkás holmi lehet.

Afrika nagy lehetősége

Egyszer már mentette meg sportesemény Dél-Afrikát
Nelson Mandela hatalomra kerülése után egy sportesemény volt az, amely nem engedte ellen-apartehidbe és gyűlöletbe fordulni az országot. Az elnök által is szorgalmazott ruggby VB megrendezése és megnyerése olyan lendületet adott az országnak, amiből még hosszú évekig profitált. Erről szól Clint Eastwood idén Oscar-díjra jelölt filmje is, a Legyőzhetetlen.
Dél-Afrika különböző prominens rendőrségi és politikai vezetői sorra bizonygatják, hogy a VB idejére képesek megteremteni a külföldiek és a csapatok biztonságát, de ennek eddig nem sok foganatja látszik. Április közepéig mindössze 2.3 millió jegyet sikerült eladniuk, ami azt jelenti, hogy a döntőn kívül minden meccsre akad még bőven hely.

Ennek csak az egyik oka, hogy a negatív hírek nyomán az angolokon és az amerikaiakon kívül minden más ország polgárai félnek elmenni - s így jegyet váltani - az eseményre. Igaz, ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az utazás és a szállás sem túl olcsó, nem is beszélve a kötelező védőoltások sokaságáról. A másik az, hogy eddig otthon csak a világhálón árusítottak jegyeket, és az országban kevesebb mint 50 százalékos az internet-lefedettség - igaz eme stratégián már gőzerővel változtatnak. Annyira, hogy az első nap dulakodás tört ki az első félmillió, készpénzért eladott jegyért - egy nyugdíjast agyontapostak, a tömeget rendőrség oszlatta fel.

Az egészre pedig rátett egy lapáttal, hogy Emmanuel Adebayor hétfőn bejelentette: visszavonul a togói válogatottból, mivel a Afrikai Nemzetek Kupájára tartó csapatát fegyveresek megtámadták, két halottat hagyva maguk mögött.

Pedig nem csak Dél-Afrika, hanem az egész kontinens számára hatalmas lehetőséget rejt a VB megrendezése. Elvégre ha a kontinens legfejlettebb, és legdemokratikusabb állama képes nem csak gondok nélkül, hanem sikeresen megszervezni a világ legnézettebb sporteseményét, az a nemzetközi befektetők számára jelzésértékkel bír: minden viszontagság ellénre érdemes felkeresni Afrikát. Ráadásul a helyiek is igen várják az eseményt: „Ha megkapom végre a jegyem, megcsókolom! Utoljára Nelson Mandelára való szavazáskor álltam ennyit sorba!” nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő férfi, mivel ellógott a munkahelyéről, hogy meglegyen a jegye.

Közlekedés, egészségügy, egyebek


Azonban a közbiztonságon kívül egyéb gondja is akad Közép-Afrikának. A fontosabb infrastrukturális beruházások hónapokat csúsznak, és az egyik stadionnal is akadtak problémák - igaz, itt csak az a veszély fenyeget, hogy „épp az utolsó pillanatban lesz kész”, nem úgy mint Pécsett, ahol az EKF megnyitójára a tervek fele nem készült el. A FIFA tanácsadói pedig nemrég azt állapították meg, hogy Dél-Afrika kórházai teljesen felkészületlenek egy esetleges tömegverekedést illetően, ami a futballultrák közt gyakori jelenség, és szinte együtt jár egy VB megrendezésével. „A kórházak katasztrófa-tervei egyenlőek egy katasztrófával” jellemezte tömören a helyzetet Efraim Kramer professzor, a FIFA egészségügyi tanácsadója.

Mindennek ellenére alsóhangon is 350.000 - de inkább félmillió - turistát várnak a VB-re, és ehhez még hozzájárulnak a csapatok és stábjuk nem csekély létszáma, valamint a média és a FIFA képviselői is - akinek az elhelyezése egyenlőre szintén fogas kérdés. És kissé eltúlozva bár, de egész Afrika sorsa azon múlik, hogy Dél-Afrikának miképp sikerül a VB-t lebonyolítania.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását