2024. május 17. - Paszkál

Vulkánkitörés: hamarabb éri el hazánkat a hamufelhő

A vártnál pár órával hamarabb, már péntek este 10 óra körül elérheti Magyarországot az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhő; a magyar légteret este 7 órákor lezárják.
2010. április 16. péntek 18:04 - HírExtra
Bozó János repülésmeteorológus péntek délután az MTI-nek azt mondta: a legújabb számítások szerint éjfél helyett már 22 órakor benyúlhat a porfelhő az ország északi része felé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben.

Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak. Ennek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot - mondta Bozó János. Hozzátette: nem várnak porhullást a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

Az a pormennyiség, amely most tör ki a vulkánból, Magyarországon várhatóan nem éri el a szárazföldet.

A magyar légteret a porfelhő miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság péntek 19 órától szombat 19 óráig lezárja. A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi péntek kora délután mintegy utas várakozott, míg a kettesen 80-100-an lehettek - tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI-t a légtérzárról szóló bejelentést követően.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. Kifejtette, hogy országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.

Az izlandi vulkán kitörése miatt kialakult hamufelhő megbénította Európa jelentős részének légi közlekedését. Légtérzárat rendeltek el Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban és Csehországban, estétől pedig az osztrák és a magyar légtér is zárva lesz.

Segít a MÁV

Több kocsival közlekedteti a Máv a szerelvényeit, ha a nemzetközi vonatforgalomban növekedne az utasok száma a légiforgalmi korlátozások miatt - közölte a Máv-Start pénteken az MTI-vel.

Budapesten a nemzetközi pénztárak és a József Attila úti menetjegyiroda is meghosszabbított nyitva tartással üzemel, a személyes ügyfélszolgálati irodákban pedig külön is megtervezhetik az útvonalat az utasok - olvasható a közleményben.

Az európai légi járatok több mint 50 százaléka nem indul el pénteken az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt, s előrejelzések szerint a felhő még legalább 24 órán át korlátozni fogja a kontinens légi forgalmát.

Ferihegyet egyelőre nem érinti a vulkánból származó por, a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Hazánkra veszélytelen

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken.

Kifejtette, hogy országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni. Hozzátette, hogy a hamu a légtér magasabb rétegeiben van, de még a héten jellemző esős, zivataros időjárás esetén sem száll hatezer méter alá.

A hamufelhő az asztmások vagy más légúti betegségben szenvedők tüneteit sem fokozza, nem jelent rájuk nézve lényeges veszélyt - tette hozzá.

Vasárnapra várhatóan elhagyja országunkat a hamufelhő: ez az a nap, amikor a fővárosban a Vivicittá városvédő futást tervezik megrendezni. Páldy Anna az MTI kérdésére elmondta, hogy még a hamufelhő jelenléte esetén sem jelentene semmilyen kockázatot a verseny részvevőinek a szabadtéri futás. A főorvos ezért nem tart indokoltnak megelőző óvintézkedéseket.

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta az MTI kérdésére Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője azt közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu.

A szóvivő azonban jelezte: a hamufelhő mikroszkopikus méretű, s a belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösen az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő - hívta fel a fegyelmet az ENSZ szakosított szervezetének a szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását