2024. április 29. - Péter

"Viktoriánus korszak" kezdődik Magyarországon

Magyarországon megkezdődik "a viktoriánus korszak" - írta a Sme című szlovák napilap hétfői kommentárjában.
2010. április 12. hétfő 08:45 - HírExtra
Jól példázza egy rövid pilisszentkereszti felmérés is, ahol a megkérdezett helyi 20 szlovák közül 18 azt mondta, hogy a Fideszre szavazott. Döntésüket, akárcsak a több millió magyarét, biztosan nem változtatta meg a HVG választások előtti számában megjelent prognózisa sem, miszerint április 11-e után Magyarországon valószínűleg felújul a múlt század harmincas éveit idéző párt és állami szerkezet.

"Az autoriter, erős és teljes törődést ígérő, a rendet előtérbe helyező állam az, ami után - az erkölcsi, politikai és gazdasági romlás éveit követően - leginkább vágyik az egyszerű magyar lelke. Az urnák eredménye végleges bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor nagy sikerrel játszott rá erre az érzésre. Ami kérdéses, de nagyon, az a 2010. április 11-e utáni siker. A magyarok nem élnek rosszabbul, mint nyolc éve, amivel Orbán hipnotizálta a tömegeket, de megtörténhet, hogy rövidesen rosszabbul fog menni a soruk, mint ma."

"A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés a magyaroknak - eltérően a görögöktől - lehetővé teszi, hogy októberig még ne kelljen pénzt felhajtani a piacokon az állam alapvető működéséhez. Legkésőbb akkor, azonban eljön az igazság órája, s Orbánnak fel kell fednie az eddig ügyesen eltakart lapjait. Az erős felhatalmazás, hogy államférfiként viselkedjen, már a zsebében van" - húzta alá szerző.

Rámutatott: "Bonyodalmat okozhat, hogy az a hatalmas bizalom, amelyet a választóktól kapott, a mindenféle reformok elleni kampányból ered, amelyekkel tönkretette Gyurcsányt és kormányát. A Nemzetközi Valutaalap nem zárja ki, hogy megnyitja a tárgyalásokat Magyarországgal az idei magasabb költségvetési hiány engedélyezéséről." "Különböző jelzések arra mutatnak, hogy Orbán éppen ezt akarja. A Nemzetközi Valutaalapnak azonban nehezen lesz más feltétele a megegyezéshez, mint egy olyan gazdaságpolitika, amelynek következtében a jövőben nem lenne szükség újabb kölcsönökre" - fejti ki az újság.

Szlovákiának szintén várakozni kell. Míg a júniusi választás eredménye alapján nem alakul meg az új kormány, semmi sem történik, s addig van idő találgatni, hogy mit is jelent az új alapokról szóló nyilatkozat, amelyre a szlovák-magyar kapcsolatokat építeni kell. Szlovákia így kicsiben a saját bőrén megélheti, hogy milyen konkrét és tartalmas a Fidesz programja a maga egészében - zárta kommentárját a Sme.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását