2024. március 29. - Auguszta

Itt az újabb kínai élelmiszerbotrány

Kínai lapbeszámolók szerint egy élelmiszeradalékokat gyártó kínai vállalat porított meszet kevert azokba a fehérítő porokba, amelyeket a lisztkészítésnél használnak.
2010. április 8. csütörtök 18:11 - HírExtra
A beszámolók arra nem tértek ki, hogy a lisztből, illetve a belőle készült termékekből jutott-e külföldre is. A Legal Weekend vállalati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Kína keleti partvidékén található Csiangszu tartomány egyik vállalata - a Yuzhong Food Additive Co. - két kilogrammonként fél kilogramm porított meszet kevert a fehérítő porba, majd ezt értékesítette környékbeli négy nagy malomnak.

A liszt előállításánál használt fehérítő anyag rendszerint a kukoricakeményítő, ennek helyettesítése az olcsóbb és súlyosabb mészporral jelentősen csökkenti a fehérítő előállítási költségeit. A kukorica ára az idén minden eddigi rekordot megdöntött Kínában, ami a gyártókat a költségek csökkentésére ösztökélte.

A szóban forgó vállalat tulajdonosa el is ismerte, hogy a piaci árnál olcsóbban tudja értékesíteni az üzemében készült fehérítő port, tonnánként 9 ezer jüanért (1.319 dollár) a piaci 11 ezer jüanos átlagárral szemben.

A porított mész bekerülése az emberi szervezetbe a tüdő, illetve az egész légzőrendszer károsodásához vezethet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását