2024. április 27. - Zita

A szezonális influenza elleni vakcina növelte a H1N1 kockázatát?

A szezonális influenza ellen beoltott embereknél nagyobb lehetett 2009-ben a H1N1, pandémiás influenza miatti megbetegedés kockázata - közölték kanadai kutatók.
2010. április 7. szerda 18:18 - HírExtra
A PLoS Medicine című internetes tudományos folyóiratban közzétett cikk szerzői azonban hozzátették, hogy a kapcsolat gyenge a szezonális influenza elleni vakcinálás és az azt követő pandémiás influenzafertőzés között. Az első vizsgálat igazolta, hogy a szezonális vakcina védelmet nyújtott a szezonális influenza ellen, de körülbelül 68 százalékkal növelte a H1N1 miatti megbetegedés kockázatát. A további három tanulmány is alátámasztotta, hogy nagyobb a valószínűsége a H1N1-fertőzésnek azoknál, akik kaptak szezonális influenza elleni oltást.

A vancouveri járványügyi központban Danuta Skowronski vezette azokat a tanulmányokat, amelyek összehasonlították a H1N1-vírussal fertőzött emberek előzetes vakcinálását olyan emberekével, akiknél nem volt nyoma a fertőzésnek. A tanulmányok összesen mintegy 2700 emberre terjedtek ki.

A megfigyelt összefüggés "a vizsgált csoportok közötti, nem azonosított tényezőkben lévő különbségeknek is betudható lehet" - írják közleményükben a szerzők. Mint a magazin kommentárban hozzáfűzte, hat további tanulmány igen ellentmondásos eredményre jutott a témában, ezért "elhamarkodott lenne a következtetés", hogy a szezonális influenza elleni vakcinálás emelte 2009-ben a pandémiás megbetegedések kockázatát.

A kanadai kutatók emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a következő szezonális vakcina már tartalmaz H1N1 elleni összetevőt is, ami elejét veszi az esetleges kockázatnak, amely a 2009-es szezonális vakcinához köthető, az ugyanis - értelemszerűen - még nem tartalmazott ilyen összetevőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását