2024. április 20. - Tivadar

Nem tréfa, búcsúzik a Kispál!

„Meghatározatlan időre” beszünteti tevékenységét a Kispál és a Borz. Az ország egyik legnépszerűbb zenekara augusztus 9-én, a sziget mínusz egyedik napján adja búcsúkoncertjét.
2010. április 1. csütörtök 16:19 - HírExtra
Nem sikerült, három dal nem egy album

Hivatalosan is bejelentette csütörtökön Lovasi András, Kispál András és Dióssy D. Ákos, hogy meghatározatlan ideig szünetelteti tevékenységét a Kispál és a Borz együttes.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a hazai zenei élet legfontosabb zenekarai, korábban az Illés, az LGT és a Tankcsapda, most pedig a Kispál és a Borz nagyszabású koncertjét a fesztiválra időzítette.

Kispál András, a zenekar névadója és gitárosa elmondta: azért választották a Szigetet, mert a legelső fesztiváltól kezdve felléptek itt, és szempont volt az is, hogy Pécsett nincs megfelelő helyszín és kellő infrastruktúra egy ilyen nagyszabású koncert lebonyolítására.

Dióssy D. Ákos billentyűs arról beszélt, hogy az elmúlt években egyre lassabban készültek el a Kispál-dalok, új számok nélkül pedig nem egészséges hosszú távon koncertezni, sőt szánalmas is lehet.



"Van három új dalkezdemény, ezeket be is fejezzük, de magunk elé nemrég azt a határidőt tűztük ki, hogy ha márciusig nem sikerül összehozni egy nagylemeznyi anyagot, akkor abbahagyjuk. Nem sikerült, három dal nem egy album" - mondta Lovasi András, a zenekar frontembere, aki hozzáfűzte, az alkotóközösség megmarad, de a zenekar tagjai külön-külön akarnak tevékenykedni a következő időszakban.

Megjegyezte: nincs semmi probléma, mindenki megy tovább a maga útján. Egyelőre az biztos, hogy belátható időben, tehát a következő négy-öt évben nem lép színpadra a Kispál és a Borz.
"Fogalmazzunk úgy, hogy a Kispál és a Borz ezzel felrúgta öt-hat éve tartó agóniáját. Bármi is történik ezután, az csak pozitív irányba hathat. Nem akarunk saját műfajunk rabjává válni" - jelentette ki az énekes-basszusgitáros-szövegíró, aki március 15-én Kossuth-díjat kapott.



Kispál folytatja


Kispál és a Borz volt
Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekara 22 évvel ezelőtt alakult Pécsett, első koncertjét 1987. december 10-én tartotta a pécsi egyetem klubjában, a Szenesben. A Kispál és a Borznak tíz stúdiólemeze, két koncertalbuma, egy válogatása, néhány maxija és két DVD-je jelent meg, fűződik a nevükhöz filmzene is (például a Csinibabáé). Első hivatalos lemezük az 1990-ben kiadott Naphoz Holddal volt, az utána következő három album (Föld, kaland, ilyesmi...; Ágy, asztal, tévé; Sika, kasza, léc) hozta meg számukra az országos ismertséget. Utolsó stúdióalbumuk a hat éve megjelent Én, szeretlek, téged. Az alapító tagok közül mára csak Kispál és Lovasi maradt, mellettük 1996 óta Dióssy D. Ákos játszik billentyűs hangszereken, 2007 óta Mihalik Ábel volt a dobos.
Kispál Andrásért aggódtak sokan, de hamar mosolyt csalt a megjelent újságírók arcára: „András Kiscsillagától én is kedvet kaptam, van egy saját zenekarom és már aktívan próbálunk.”

Augusztus 9-re, a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napjára mintegy háromórás koncerttel készül a zenekar. Egyelőre gyűjtik az ötleteket, de a tervek szerint lesz majd egy klubhangulatot idéző kisszínpados rész, fellép velük a régi dobos, Bräutigam Gábor, valamint zenész barátaik.

"Nyilván nem akarunk kivetkőzni magunkból és még utoljára megmutatni, hogy mi lehettünk volna Michael Jackson, de akár 20-30 ezer ember előtt nagyon jó lehet majd játszani" - mondta a frontember. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a koncertről DVD megjelentetését is tervezik és valószínűleg kiadják 2004 óta felgyülemlett dalaikat is.
Kitért arra is, hogy csendesebb időszak elé néz, hiszen másik zenekara, a Kiscsillag a korábbiaknál kevesebbet koncertezik és idén a Budapest Bár produkcióval sincs sok fellépése, viszont így több ideje marad régóta esedékes második szólóalbuma elkészítésére.

A búcsúkoncertre az ottalvós sziget-bérletesek ingyen mehetnek majd, amúgy erre a napra egy félárú, azaz 6000 forintos napijegy lesz érvényes.
Forrás: MTI/Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nussi63
2010. április 1. 19:22
Úristen! Miről maradtam le, ez a zenekar az egyik legnépszerűbb kis hazánkban? Biztos az én tájékozatlanságomnak tudható be, hogy nem értettem, miért pont a fent említett úriember kapta azt a magas kitüntetést március 15.-én. Valaki biztos megmagyarázza itt nekem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását