2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Segít az omega-3 zsírsav

A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nőknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlődik ki az elváltozás.
2010. március 24. szerda 19:00 - HírExtra
Amerikai kutatók a Human Reproduction című szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

Az endometriózis máig rejtélyes nőgyógyászati betegség, amelyben a méhnyálkahártyából származó szövetdarabkák kifelé növekednek a méhből, sokszor összenőve más szervekkel. Az állapot fájdalmakkal járhat és meddőséghez vezethet.

A bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultásának kutatói egy 70 ezer amerikai ápolónő részvételével végzett, 12 éven át tartó követéses vizsgálat adatait elemezték abból a szempontból, hogy kiknél jelentkezett endometriózis, illetve az elváltozás kifejlődésének milyen összefüggése lehet a táplálkozással.

Megállapították, hogy a legtöbb esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztó nők körében 22 százalékkal kisebb eséllyel fordult elő endometriózis azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb volt ebből a telítetlen zsírsavból, melyet a szervezetünk maga nem képes előállítani. A legtöbb transzzsírsavat fogyasztó nők között pedig 48 százalékkal bizonyult nagyobbnak az endometriózis kialakulásának kockázata, mint a skála másik szélén lévő nők körében.

A transzzsírsavakat úgy állítják elő, hogy a folyékony zsírsavakat hidrogénezéssel telítik, így keményítik vajhoz, állati zsírhoz hasonló állagúvá. Ilyen például a margarin, de a felmérésben ezen kívül gyakran a sós kekszekből (crackers) vagy az éttermi, zsírban kisült ételekből származott az elfogyasztott transzzsírsav.

Stacey Missmer kutatásvezető szerint az endometriózis kockázatának emelkedését vélhetően a transzzsírsavak által kiváltott krónikus gyulladás okozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását