2024. május 19. - Ivó, Milán

Nyílt levél Bajnai Gordonhoz

Szerencs polgármestere nyílt levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy támogassa a BHD Hőerőmű Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank közötti hitelszerződés megkötését annak érdekében, hogy felépülhessen a szalmatüzelésű erőmű Szerencsen. A levelet a Szerencsi Hírlevél közölte szombaton.
2010. március 20. szombat 20:58 - HírExtra
Rónavölgyi Endréné azután küldött nyílt levelet a kormányfőnek, hogy csütörtökön Májer János, Tokaj polgármestere a hitelszerződés folyamatának leállítását kérte - szintén nyílt levélben - a miniszterelnöktől Tokaj-hegyalja világörökségi címének védelmére hivatkozva.

Szerencs polgármestere arra hivatkozik, hogy az erőmű felépülésével Szerencsen és térségében újra fellendülhet a mezőgazdasági termelésen alapuló ipar.

Levelében emlékeztet, hogy az erőmű jogerős építési engedélyének kiadását számos hatóság - egyebek között az ügyészség és a bíróság is - vizsgálta, és abban nem találtak szabálytalanságot. A beruházó a kultúrtáj érdekeinek szem előtt tartásával a létesítmény építészeti kialakítását a Világörökségi Tervtanács véleményének figyelembevételével, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságával egyeztetve végezte el.

A vádakkal ellentétben a szerencsi erőmű nem tervezi energiafű felhasználását, a szalma szállításának logisztikáját pedig úgy alakítják ki, hogy a teherautók elkerülik a világörökségi területet - szögezi le a levél.

A szerencsi polgármester szerint Tokaj polgármestere és egyes borászatok képviselői a tényeket figyelmen kívül hagyva rágalomhadjáratot folytatnak a szerencsi biomassza erőmű megvalósításával szemben. Teszik ezt annak ellenére, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján a tokaji és szerencsi kistérségben élők többsége támogatja a fejlesztést.

Rónavölgyi Endréné arra kéri a miniszterelnököt, hogy "szűk érdekcsoportok harsányan megnyilvánuló törekvésével szemben" legyen támogatója Szerencs és térsége gazdasági felemelkedésének, amely hozzájárul a foglalkoztatás javításához és a mezőgazdasági termelők többlet-jövedelemhez juttatásához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását