2024. április 28. - Valéria

Kevesebb bürokrácia, kisebb adó

Kevesebb bürokráciát, kisebb adókat, több és jobb szakképzést és lényegesen több pénzforrást kell biztosítani a hazai kis- és közép vállalkozásoknak, aminek eredményeként a foglalkoztatás bővülni fog - közölte Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa pénteken Kecskeméten.
2010. március 19. péntek 18:45 - HírExtra
A Fidesz-kormány prioritása lesz a foglalkoztatás bővítése, ezért a kis- és közepes vállalkozásokat meg kell erősíteni. Ehhez a bürokrácia és az adók csökkentése mellett a szakképzést át kell rendezni és arányaiban meg kell fordítani az európai uniós források felhasználását - mondta Matolcsy György, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett vállalkozói fórumon vett részt.

A közgazdász 30-40 kamarai tag előtt arról beszélt, hogy ha sikerül átcsoportosítani az európai uniós források felhasználását, akkor Ausztria és Finnország után Magyarország fogja a legtöbbet fordítani a kis- és középvállalkozások fejlesztési támogatására.

Matolcsy György hangsúlyozta: a GDP 6,3 százalékos visszaesés mögött van egy még fontosabb szám: 11,4 százalékkal csökkent a GDP belföldi felhasználása.

Tehát több mint egytizedével csökkent Magyarországon a múlt évben az a jövedelem, amit itthon felhasználtunk - fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a forint felértékelődésének nem belföldi, hanem külső okai vannak. A közép-európai országok térsége stabilizálódott, egyre jobban felértékelődik.
Egyik okként Dél-Európa komoly gazdasági bajokkal küzdő országait említette a politikus. Véleménye szerint több, az eurózónához tartozó országban kialakulhat "egy görög államcsőd szerű helyzet".

Matolcsy György kiemelte: a pénzügyekkel baj van Nagy-Britanniában és Írországban is, valamint a kontinens meghatározó gazdaságaiban Németországban és Franciaországban baj van a növekedéssel és a foglalkoztatással.

A közgazdász szerint térségünk furcsa mód relatíve felértékelődik a sok rossz hír hallatán az Európai Unión belül, valamint a várakozások szerint a következő évtizedben ez a térség lesz a közösség húzóereje, amit a piaci elemzők előre "beáraztak".

Kisebb jelentőségű, de a forinterősödés valós okaként említette a Fidesz gazdaságpolitikusa azt, hogy a tőkepiacok, pénzpiacok a stratégiai befektetők és a magyar üzleti szektor szerint Magyarországon politikai változás kell, mert az hoz gazdasági változást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását