2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kóka mondja, hátracsúsztunk

Magyarország az egy évvel korábbihoz képest hét pozíciót hátracsúszva, a 47. helyen áll a világ gazdaságilag legjobban teljesítő országának rangsorában - mondta a miniszterelnök napirend előtti hétfői felszólalására reagálva Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője.
2009. május 25. hétfő 14:39 - HírExtra
A svájci székhelyű, IMD elnevezésű, a versenyképességet kutató cég hétvégén publikált felmérésére hivatkozó szabad demokrata frakcióvezető azt is megemlítette, hogy a felmérés 57 országot rangsorol.

Hozzátette, a kutatóintézet készített egy tűrőképességi listát is, amellyel azt vizsgálják, hogy ezeknek az országoknak a gazdasági válságot követően mekkora esélyük van egy markáns növekedésre. Ezen a listán Magyarország még rosszabbul szerepel, az 57 ország közül csupán ötöt előz meg.

Kijelentette, ez a felmérés nem a Bajnai Gordon által vezetett kormány kritikája, hanem az elmúlt évek politikájának következménye, miután az előző kabinet elmulasztotta bevezetni a szükséges reformintézkedéseket. A frakcióvezető a rossz szereplés okai között említette az adórendszer bonyolultságát, az adók méretét, az állami rendszerek elmaradt reformjait, a bürokrácia kiterjedtségét és a politikai bizonytalanságot.

Kóka János kitért arra is, hogy Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, szeretnék megtartani a deficitcélt és a bőkezű állami kiadásokat, miközben szükségesnek tartják az adócsökkentést is. E közül a három cél közül még akkor is legfeljebb kettő teljesíthető egyszerre, ha nincs válság - hívta fel a figyelmet.

A liberális politikus azt kérte a miniszterelnöktől, tárja a parlament elé, hogy a kormány 2009-re és 2010-re mekkora megtakarítási összeget irányoz elő. Kíváncsi volt arra is, hogy a 2010 január elsejétől bevezetendő új adótörvény összességében adónövekedést vagy adócsökkentést jelent-e. Kijelentette, az SZDSZ számára csak az az adóátrendezés fogadható el, amelyben a személyi jövedelemadó csökkentése és a vagyonadó bevezetése után összességében több pénz marad az adófizetőknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását