2024. április 19. - Emma

Az ENSZ hajlandó az együttműködésre

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára és Nyikolaj Bordjuzsa, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára együttműködési nyilatkozatot írt alá csütörtökön Moszkvában.
2010. március 18. csütörtök 12:20 - HírExtra
Bordjuzsa korábban erről kijelentette: a nyilatkozat a szervezet tekintélyének, és annak elismerését jelenti, hogy az ODKB képes globális léptékben hozzájárulni a biztonság fenntartásához. Előzőleg, március 2-án az ENSZ közgyűlése határozatot hozott a világszervezet és az ODKB közötti együttműködésről.

A most aláírt dokumentum értelmében a felek közösen lépnek fel a globális fenyegetések, így a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem ellen az ODKB-ban tömörült országok határain túl is. Annak idején igen hasonló dokumentumot írt alá az ENSZ a NATO-val is.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Szergej Lavrovval tartott találkozóját követő sajtóértekezleten a nyilatkozatot két szervezet közötti pragmatikus együttműködés megnyilvánulásának minősítette, és azt mondta, ez nagy lépés az ENSZ és a regionális szervezetek közötti kooperáció, a térség békéjének és biztonságának garantálása, a határokon átnyúló bűnözés elleni harc, az illegális kábítószer-forgalom elleni fellépés terén.

Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: Oroszország az ODKB tagjaként reméli, hogy a nyilatkozatnak a gyakorlatban is lesz folytatása, Moszkvai ugyanis erősen érdekelt az együttműködésben olyan komoly problémák kezelésében, mint Afganisztán. Hozzátette, hogy az ODKB különös figyelmet szentel Afganisztánnak, mivel az onnan kiinduló kábítószer-csempészés már nem csupán a regionális, hanem a nemzetközi biztonságot is fenyegeti.

A Kommerszant című lap megállapította: Oroszország, amely azt szeretné, ha az ODKB-t a NATO teljes értékű alternatívájának tekintenék, elérte, hogy a szervezetet elismerje a nemzetközi közösség. Az ODKB Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt és Oroszországot tömöríti.

A 2002-ben alakult szervezet dokumentumai értelmében a tagállamok lemondanak az erőszak alkalmazásáról, nem csatlakoznak más katonai szövetségekhez, és a tagállamok bármelyike elleni esetleges támadást az egész szervezet elleni agressziónak tekintik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását