2024. május 17. - Paszkál

A biztonság megteremtésén dolgoznak

Már megkezdődött a biztonság megteremtését célzó művelet a dél-afganisztán Kandahár tartományban, és a következő hónapokban nagy erővel csapnak le a tálibok fellegvárára - közölte Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők vezetője.
2010. március 18. csütörtök 08:13 - HírExtra
Kijelentése néhány nappal azután hangzott el, hogy öngyilkos merényletek sorozatában 35 rendőr és civil vesztette ott életét. A szombaton elkövetett négyes merényletet a tálibok válasznak szánták a NATO azon bejelentésére, hogy nyáron offenzívát indítanak Kandahár tartományban a lázadók kifüstölésére.

"Megerősítjük a biztonságot Kandahár városban és környékén... és ahelyett, hogy egy katonai művelet megindításának időpontjáról beszéljek, inkább azt mondanám, hogy a folyamat már elkezdődött" - mondta a tábornok Kabulban.

Tavaly augusztusban egy 4000 fős amerikai dandárt telepítettek Kandahárba, hogy biztosítsa a dél-afganisztáni városba vezető útvonalakat, s további pilóta nélküli repülőgépeket is odaküldtek, hatékonyabbá téve a felderítést. "A tálibok azonban minden tőlük telhetőt megtesznek majd azért, hogy megpróbálják minél nehezebbé tenni a dolgunkat" - szögezte le McChrystal.

Egyébként számos amerikai katonai vezető és politikus szerint a lakosság bizalmának megnyerését akadályozza, hogy a helyi afgán vezetést sokan korruptnak tartják. A tartományi tanács vezetőjéről, Ahmed Vali Karzairól (az afgán elnök testvéréről) például az a hír járja, hogy szerepet játszik a drogkereskedelemben - amit ő mindig is cáfolt.

McChrystal egyben közölte: ha az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden felbukkan Afganisztánban, akkor megpróbálják majd élve elfogni, s bíróság elé állítani. A tábornok Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter szavaira reagált, aki előző nap egy képviselőházi meghallgatáson azt közölte: Oszama bin Ladent nem fogják amerikai bíróság elé állítani, mert nem sikerül majd élve elfogni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását