2024. május 2. - Zsigmond

Tömegtüntetések várhatók március 15-én

Közel egymillió tüntetőt várnak március 15-ére a fővárosba. A békés demonstráció célja a jelenlegi kormányzat megdöntése.
2010. március 15. hétfő 07:59 - Csabai Gábor

Hatalmas tüntetés szerveződik március 15-ére. A megmozdulások szervezői szerint közel egymillióan gyűlnének össze a fővárosban, céljuk a jelenlegi kormány leváltása. A miniszterelnök és a belügyminiszter nyilatkozatai jelentős biztonsági intézkedéseket sejtetnek: 50,000 rendfenntartót – katonákat, rendőröket – vezényelnek a fővárosba és környékére hétfőn. Az elővigyázatosság érthető, hiszen korábban még tankot is zsákmányoltak a kormánnyal elégedetlen tüntetők. A biztonságot előzetesen felállított ellenőrzőpontokkal garantálják, ahol azonnali letartóztatásra számíthat az, akinél fegyvert találnak.
 
A beszámolók szerint a 15-i tüntetésre az ország minden szegletéből érkeznek résztvevők, többségük saját autójával közlekedik a fővárosba. Helyszíni tudósítók értesülései alapján a tüntetők jelentős élelmiszer-készletet halmoztak fel. A demonstrálók a jelenlegi kormány tevékenysége mellett kifogásolják a kettős mércét is. Mint mondják, felháborító a velük ellenkező oldalon állók tevékenységének könnyű megítélése. A hétfői tüntetést szervező piros ingesek kifogásolják, hogy az ellenfelüknek tekintett sárga ruhások két évvel ezelőtti reptérfoglalását követően senkit nem vontak felelősségre, miközben a pirosak tavalyi tüntetését a katonaság könyörtelenül szétverte.

Nem mind magyar, aki tüntet

A reptérfoglalásból sejteni lehetett, hogy a fentebb vázolt helyzet nem Magyarországra vonatkozik. A most alakuló helyzet Thaiföldre igaz, ahol az elmúlt években menetrendszerűek voltak a többé-kevésbé békés megmozdulások, melyeknek következő fejezete március 15-re várható.
 
Ennek szervezői a piros ingesek, ők Thaiföld volt miniszterelnöke, Thaksin Sinawatra hívei. Az üzletemberből politikussá avanzsált Sinawatra az általa alapított Thai Rak Thai – Thaiok szeretik a Thaiokat – párt színeiben 2001-től vezette az országot. Kormányzása alatt felpörgött a gazdaság és kiterjesztették az egészségügyi ellátást is. Sinawatra a 2005-ös választásokon ismét győzedelmeskedett, azonban tevékenységére a korrupció gyanúja vetült, többen a szemére vetették hogy saját családjának pénztárcáját tömi az ország vezetésével. A kormányt végül a katonaság buktatta meg 2006-ban, a politikus akkor éppen New Yorkban tartózkodott. 2008-ig rendszeresen hazalátogatott, ám ugyanannak az évnek a nyarán a bangkoki bíróság adócsalás miatt nem jogerősen három év börtönre ítélte Thaksin feleségét. Ezt követően a család Londonba utazott, azóta nem is jártak Thaiföldön. Idén februárban pedig órákig tartó ítélethirdetéssel a thaiföldi legfelsőbb bíróság azt is kimondta, hogy saját és családja javára visszaélt hatalmával a volt kormányfő.
 
Nem csak itthon divat a harckocsizás

Thaiföld
Az idegenforgalom növelésének céljából áprilistól ingyenes vízummal és a zavargások miatt díjmentes biztosítással várja az országba látogatókat Thaiföld.
Az új miniszterelnök, Veddzsadzsiva Abhiszit megválasztását követően rendre tüntetések törtek ki az ázsiai országban. Legutóbb például tavaly áprilisban, a piros inges demonstrálók akkor még egy harckocsit is elkötöttek. A március 15-i rendezvény a szervezők szerint békésnek ígérkezik, céljuk a csendes tiltakozás a jelenlegi kormány ellen. Ettől függetlenül több állam, köztük Magyarország is figyelmeztetést adott ki a Thaiföldre indulók számára. A Külügyminisztérium közleményében a szokásosnál is nagyobb elővigyázatosságot kér az utazóktól és a fokozott rendőri ellenőrzések miatt felhívja a figyelmet a személyazonosító okmányok használatának fontosságára is.

A piros inges szervezők reményei ellenére szinte biztos, hogy előbb-utóbb fegyveres összecsapásokba fog torkollani az egyre húzódó thaiföldi helyzet. A minden év tavaszán kiújuló, néhány napig tartó csatározás azonban nem szokott áldozatokat követelni: az április 13. és 15. közötti időszak ugyanis a Songkran, vagyis a thai újév ünnepe. A hagyományok szerint ekkor szem nem maradhat szárazon: az ünneplő thaiföldiek jeges, gyakran vízipisztolyból kilőtt vízzel árasztanak el minden járókelőt.
Forrás: HírExtra.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását