2024. április 29. - Péter

Irán atomprogramja hergeli a világot

David Miliband brit külügyminiszter Pekingben kiemelt témaként akarja megvitatni az iráni kérdés rendezését, miközben enyhíteni szándékozik a brit-kínai viszonyban keletkezett feszültséget - derül ki hétfői hírügynökségi jelentésekből.
2010. március 15. hétfő 13:31 - HírExtra
A brit diplomácia vezetője vasárnap Sanghajban megkezdte háromnapos hivatalos kínai látogatását, előadást tartott és megnézte az épülő brit pavilont a májusban megnyíló világkiállítás helyszínén. Miliband kedden tárgyal Pekingben kínai vendéglátójával Jang Csie-cse külügyminiszterrel és Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel.

Nagy-Britannia és Kína nemcsak abban ért egyet, hogy Iránnak tiszteletben kell tartania az atomsorompó-szerződést, hanem abban is, hogy a diplomácia és a nyomásgyakorlás eszközeit együttesen használják - mondta Miliband Sanghajban újságíróknak, és utalt rá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa két állandó tagjának közös érdeke, hogy Teherán a BT határozatainak megfelelően korlátozza nukleáris tevékenységét.

Korábban a Pekingben akkreditált brit nagykövet, Sebastian Wood úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint Kína a nemzetközi elszigetelődést kockáztatja azzal, ha nem járul hozzá a tervezett újabb, Irán elleni szankciókhoz. Peking ugyanis eddig következetesen a tárgyalásos rendezés mellett foglalt állást.

Peking és London viszonya az elmúlt időszakban kissé elhidegült, miután a brit éghajlat-változási ügyekben illetékes miniszter, Edward Miliband, - a külügyminiszter testvére - a koppenhágai csúcs után írt cikkében Kínát hibáztatta azért, hogy nem a várt eredmény született. Gordon Brown brit miniszterelnök tavaly decemberben személyesen kifogásolta, hogy egy brit állampolgárt halálra ítéltek és kivégeztek, mivel bűnösnek találták nagy mennyiségű kábítószer Kínába csempészésében. Peking a heves sajtóvisszhanggal kísért tiltakozásokat rossz néven vette és a belügyekbe, illetve a kínai jogrendbe való beavatkozási kísérletnek minősítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását