2022. november 29. - Taksony

Szlovákia tiszteletre vágyik

A szlovák hazafiassági törvény ártalmatlan, és nem kényszerít senkit semmi rosszra - mondta a szlovák külügyminiszter osztrák lapoknak. Több osztrák napilap közölt interjút Miroslav Lajcákkal a miniszter bécsi tartózkodása alkalmával.
2010. március 13. szombat 14:25 - HírExtra
A szlovák hazafiassági törvény ártalmatlan, és nem kényszerít senkit semmi rosszra - mondta a szlovák külügyminiszter osztrák lapoknak. Több osztrák napilap közölt interjút Miroslav Lajcákkal a miniszter bécsi tartózkodása alkalmával. A törvény nem agresszív, nem jelent hátrányos megkülönböztetést senkire nézve, az állami jelképekről szól - mondta Lajcák. Hangsúlyozta, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta még alá a törvényt. A liberális Der Standardnak adott interjújában hozzátette azt is, hogy ha ő képviselő lenne, nem szavazta volna meg a törvényjavaslatot.

Magyarország rendkívül érzékeny a szomszédos országokban élő magyarok sorsával kapcsolatban, még mindig él a "Trianon-trauma" - felelte a Die Presse kérdésére, hogy mi lehet a hosszan tartó szlovák-magyar feszültség mélyen gyökerező oka. Szlovákia viszont érzékeny minden olyan dologban, ami a területi egységét kérdőjelezi meg. "Fiatal állam vagyunk, és azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket" - tette hozzá.

Az utóbbi időben szerencsére nem történtek újabb incidensek, és remélhetőleg ez már így is marad a szlovák és a magyar választási kampány idején - mondta.

A Jobbik európai parlamenti képviselői elfogadhatatlan kijelentésekkel keltettek feltűnést, ugyanakkor nem a Jobbik alakítja a magyar politikát - jelentette ki. Lajcák szerint a magyar társadalomnak el kell határolódnia a "szélsőséges" párttól.

A külügyminiszter szerint nem igaz, hogy a szlovákiai magyarok nem vehettek részt a szlovák nyelvtörvény előkészítésében. A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke ott volt a vegyes bizottság ülésein - mondta a Der Standardnak. Kijelentette, hogy Szlovákia teljesíti az európai elvárásokat.

Bosszantó, mondta, hogy "figyelmen kívül hagyják a releváns európai intézmények megállapításait azért, mert különbnek tartják magukat". A magyarok a saját propagandájuk áldozatai lettek - folytatta. "Az elején olyan éles kijelentéseket tettek, hogy most már nem ismerhetik el, hogy hazudtak" - fogalmazott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását