2024. június 16. - Jusztin

Már harmincöten haltak meg a gátszakadás miatt

Már 35 halálos áldozata van annak a gátszakadásnak, amely Kazahsztán déli részén történt. Az Almatitól mintegy 700 kilométerre északkeletre lévő Kizil-Agas gát csütörtök esti átszakadását a térségben bekövetkezett gyors hóolvadás és az egyidejűleg hullott újabb csapadék okozta.
2010. március 13. szombat 14:59 - HírExtra
A kétméteres víztömeg teljesen elpusztította a háromezer lakosú Kizil-Agas települést. A víz és a sárfolyam által részben elöntött környékbeli falvakból több ezer embert menekítettek biztonságosabb helyre. A térségbe vezényelt mentőalakulatok péntek estére mintegy ezer ember számára emeltek sátrakat, hétszáz embert ideiglenes szálláson helyeztek el, míg további háromszázat a szomszédos Szagabien településen.

A falu bejáratánál rendőrök őrködnek, hogy megakadályozzák a fosztogatást. Egy helyszíni bizottság segédkezik a temetések megszervezésben, illetve abban, hogy ideiglenes okmányokkal lássa el a túlélőket.

Az áradás elsodort egy hidat is az Almatit Öszkemen várossal összekötő úton, nem messze a kazah-mongol-orosz-kínai négyes határtól.

Karim Maszimov kormányfő felkereste a katasztrófa helyszínét, hogy személyesen felügyelje a mentési munkálatokat. Elmondta, hogy az áldozatok többsége olyan kazah, aki a szomszédos országokból érkezett, hogy visszatelepüljön szülőföldjére, amely a Szovjetunió összeomlását követően 1991-ben vált függetlenné.

Kazahsztán egy másik térségében a heves esőzés és az olvadó hó miatt keletkezett ár Zsilbulak településnél elsodort egy gátat. Száznegyven házat elöntött a víz, áldozatokról egyelőre nincs hír. A természeti csapás mintegy 820 embert érint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását