2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Elég a tanárok lógásából!

Ambiciózus tervet dolgozott ki az iskolai hiányzás csökkentésére Luc Chatel francia oktatási miniszter - csak éppen nem a diákok, hanem az oktatók vonatkozásában.
2010. március 13. szombat 14:45 - HírExtra
A miniszter egy rektori konferencia előtt nyilatkozott erről a témáról. A Le Figaro beszámolója szerint a kezdeményezés alátámasztására idézte a francia szülői munkaközösségek legnagyobb szervezetének (FCPE) kimutatását, amely szerint az oktatók távolléte miatt egy francia diák az elemitől tanulmányai befejezéséig több mint egy évet tölt "üresjáratban" az iskola falai között.

Kifejtette azt is, hogy az elemiben és a középiskolában ezentúl azonnal pótolni kellene a hiányzó tanárt. Jelenleg csak két hét után kötelező jelenteni a tanfelügyelőségnek, ha a pedagógus valamilyen okból nem tudja megtartani óráit.

A miniszter terve szerint elsősorban az egy hétnél rövidebb távollétek pótlására kell összpontosítani, ugyanis ezekben az esetekben a legkisebb arányú a helyettesítés: alig 19 százalékos. A hosszabb távú pedagógusi hiányzások esetében korántsem ennyire aggasztó a helyzet, a 15 napnál hosszabb - például betegség vagy baleset következtében fellépő - hiányzások esetében ugyanis az elemiben 91,3, a középiskolában 92 százalékos a pedagógusok pótlása.

A javasolt megoldások között szerepel "helyettesítési felelős" kötelező kijelölése minden iskolában. Az illető feladata lenne, hogy már az első napon jelezze az oktató hiányzását a tanfelügyelőségnek, ahol szintén külön ezzel foglalkozó személy nyújtana számára segítséget a megoldáshoz.

Luc Chatel szerint a helyettesítésnél fel lehetne használni nyugdíjas pedagógusokat, diákokat és "diplomás személyeket" is - hogy pontosan kikre gondol, azt azonban nem ismertette. Arra is emlékeztetett a miniszter, hogy a francia oktatási rendszerben 50 ezer főállású helyettesítő dolgozik, az alsó tagozatban 10, a középiskolákban 20 százalékuk rendelkezik még "szabad kapacitással".

A miniszter elgondolásait üdvözölte az általában baloldalinak tartott FCPE elnöke, Jean-Jacques Hazan, aki már évek óta hangoztatta, hogy a hiányzó tanárt már az első naptól fogva helyettesíteni kell. Szerinte azonban megoldást csak a hivatásos helyettesítő tanárok számának felemelése hozhatna - hiba volt, hogy korábban csökkentették a számukat.

A PEEP, a szülői munkaközösségek második legnagyobb, jobbra húzónak tekintett szervezete szintén üdvözölte a miniszter javaslatát. Elnöke, Philippe Vrand kifejtette, hogy a szülőknek elegük van a tanárok hiányzásaiból, már régóta el kellett volna törölni azt a szabályt, amely szerint csak két hét után kötelező a hiányzó oktató helyettesítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását