2024. április 20. - Tivadar

Mire költené az MSZP a főváros pénzét?

A környezet és a közbiztonság javítását nevezte az elsődleges feladatnak Budapest idei költségvetésével kapcsolatban Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje.
2010. március 10. szerda 14:50 - HírExtra
A szocialista politikus szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: módosító indítványokat nyújtottak be a büdzséhez, hogy folytatódjon az aluljárók felújításának programja; emellett ötven aluljáróőr munkába állítását tervezik.

Hozzátette: egymilliárd forintos keretből javítanák a közparkok állapotát, és ugyancsak egymilliárd forintot fordítanának a kórházak gép- és műszerparkjának cseréjére.
Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője elmondta: amennyiben a főpolgármester és az SZDSZ-frakció nem támogatja módosító indítványaikat, nem szavazzák meg a költségvetést, de a politikai egyeztetések alapján ez csak elméleti felvetés.

A kiosztott sajtóanyag szerint a javaslatcsomag 3,2 milliárd forintot tesz ki, amelynek - az MSZP szerint - megteremthető a fedezete, mivel tavaly növekedett Budapest gazdasága, mintegy 1,2 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a tervezettnél. A szocialisták szerint a növekedés idén folytatódik, ráadásul az általuk javasolt intézkedések pluszbevételeket jelentenek - olvasható a sajtóanyagban.

A további javaslatokról Horváth Csaba elmondta: a tervezettnél több forrást biztosítanának a köztisztasági feladatokra, a közterület-fenntartók mellett a Főkertet is több forráshoz juttatnák.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje közölte: a parkok felújítására szánt egymilliárd forintos keretből tucatnyi park és játszótér újulhat meg, ezek közzé sorolta többi között a Nehru parkot, a Városliget és a Szent István park egy részét.

Hozzátette: támogatnák az intézmények energiaracionalizálási programját, egymilliárd forintot biztosítanának számukra az önrészhez. Horváth Csaba azt mondta: nyolcvanmillió forinttal segítenék az Art mozik "túlélését", és a főváros idei költségvetésében forrást különítenének el például az iskolai bűnmegelőzésre, a tanórán kívüli sportfoglalkozásra, vagy a zsidó nyári fesztivál megrendezésére.

Az MTI úgy tudja, az eredetileg tervezettől eltérően várhatóan csak csütörtökön veszi napirendre Budapest költségvetését a Fővárosi Közgyűlés.Korábban Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes visszafogottnak és fejlesztésközpontúnak mondta az 539 milliárd forintos fővárosi költségvetés tervezetét. A városvezető elmondta, a központi források csökkentése miatt a főváros lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben, ez azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások színvonala csökkenhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását