2024. május 5. - Györgyi

Ez hihetetlen! Adunk Soros Györgynek ötmilliárd forintot?

Mongóliának Magyarország 5 milliárd forintos kamatmentes kölcsönt adna egy biokombinát felújítására, amit történetesen Soros György kíván privatizálni. A mongol miniszterelnök mai látogatása csak hab a tortára.
2010. március 10. szerda 15:00 - Pásztor Balázs
Út Ulánbátorba

Az értesülés alapja
„The third Mongolia-Hungary inter-governmental meeting of cooperation in trade, economy, sciences and technique was held Wednesday in the Government House. This meeting was co-chaired by Kh.Battulga, the Minister of Road, Transportation, Construction and Urban Development and a head of the Mongolian side of Mongolia-Hungary inter-governmental commission, and by Veres Janos, a plenipotentiary to the Hungary's Premier in charge of development of economic collaboration with Asian countries.
The two countries discussed issues of the bilateral relations and collaboration, and established some documents-a general inter-governmental agreement on financial cooperation for granting a soft loan of USD 25 million will be given by Hungary for repairing the "Biokombinat" state-owned enterprise; and a cooperation agreement between the custom organizations.” (Monstame, mongol hírügynökség)
Veres János volt pénzügyminiszter, jelenleg keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos Dobolyi Alexandrával volt nem egészen négy napot Mongóliában, összesen mintegy 2 millió forintért. Most azonban ne azon gondolkozzunk, hogy mit csinált  a páros Ulánbátorban, akik nem is voltak Makaón, és próbáljunk túllépni azon, is mennyivel lehetett volna leszabni az utazás költségeit egy józanabb logikával - az útnak van ennél sokkal fontosabb jelentősége is, amit a magyar kormány eddig megpróbált elhallgatni.

Ugyanis a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatásában minden benne van, csak az nem, hogy Magyarország 25 millió dolláros (5 milliárd forintos) hitelt akar nyújtani Mongóliának. Közleményükben leszögezik, hogy Veres János uticélja az volt, hogy előkészítse a mongol miniszterelnök, Sukhbaatar Batbold mai magyarországi látogatását, de beszélnek mongol ásványkincsekről, gazdasági ülésről, vámügyről és engedélymeghosszabbításról - mindenről, csak kölcsönről nem.

Pedig tény, ami tény - aminek megismerésében a mongol hírügynökség, a magyar közlöny és egy magyar blog segítette hazánkat - Veres János felajánlott egy 25 millió dolláros hitelt Mongóliának, egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő Szonginói Biokombinát üzem felújítására. A hitel igen kedvezményes: 0 százalékos kamattal dolgozik, futamideje 17.5 év, négy év türelmi idővel, és 13,5 év a visszafizetési idő. A biokombináthoz egyébként annyi köze van Magyarországnak, hogy a kommunista rezsim alatt specialistákkal segítettük kialakítását és működését, tehát nem teljesen idegen a projekt.

Miért baj ez?


Kérdezhetnénk, hogy a gazdasági válság mélyén honnan van röpke ötmilliárdunk kölcsönre, de azt a választ kapnánk, hogy a külkapcsolatok építésére mindig kell erőforrást szakítani. Kérdezhetnénk, hogy választások előtt joga van-e a társadalmi támogatottsággal alig rendelkező kormánynak egy ilyen üzletet tető alá hozni, de azt a választ kapnánk hogy választások előtt nem állhat meg az élet, és a kormány négy évre kapta előzőleg a bizalmat. Kérdezhetnénk, hogy miért kell a hitelnyújtást így eltitkolni... és ez az a kérdés, amire nagy valószínűséggel nem kapnánk érthető, elfogadható választ.

Egyrészt mert az egyetlen lehetséges és logikus válasz az lenne, hogy „választások előtt nem akarunk ezzel szavazatokat veszteni”, de ilyet nyíltan nyilván nem fognak kimondani. Azonban az igazi és őszinte válasz valószínűleg az lenne, hogy „nem akartuk, hogy ügybuzgó oknyomozók véletlenül rávessék magukat az ügyre, és kiderítsék, hogy pénz valójában Soros Györgynek, a világhírű magyar üzletembernek megy”.

Ugyanis Soros „privatizáció során bekebelezendő cégek” listáján szerepel az egyébként oltóanyaggyártással is foglalkozó Biokombinat State Enterprise, amelynek felújítására a kölcsön is szól. Azonban furcsa, hogy Veres arra biokombinátra adott kölcsönt, amit a Phylaxia 1912. Holding Nyrt. (alapvetően állatgygógyszer-gyártással foglalkozó, de az utóbbi időben rengeteg mindenbe beruházó cég) is fel akart újíttatni, saját pénzből - igaz, valaha ők építették. Szintén érdekes, hogy a Phylaxia pedig részben Soros Györgyhöz köthető az N-Gene gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozáson keresztül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását