2024. április 25. - Márk

A szomáliai élelmiszersegélyek felét ellopják

Egy ENSZ-jelentés szerint a Szomáliába küldött élelmiszersegélyek közel felét ellopják a helyi korrupt partnerek, ENSZ-alkalmazottak és iszlamista fegyveresek.
2010. március 10. szerda 21:06 - HírExtra
Az ENSZ Világélelmezési Programja (PAM) Szomália legnagyobb élelmiszer-ellátója évi 485 millió dollár keretösszeggel: mintegy 2,5 millió emberről gondoskodik az 1991 óta szinte folyamatos polgárháborúban élő afrikai ország középső és déli részén, amelyet a sebab milíciák tartanak ellenőrzésük alatt.

A világszervezet ellenőrző csoportja rámutatott, hogy az éhezőknek küldött segélyek közel 30 százalékát a PAM helyi partnerei és alkalmazottai lopják el, 10 százalékot "szakítanak" a közúti fuvarozók, és 5-10 százalék jut az iszlamista sebab lázadóknak.

Biztonsági megfontolások miatt az ENSZ szakosított szervezete által biztosított élelmiszer szállításáról és szétosztásáról szomáliai partnerek gondoskodnak, és a rendszer "számtalan lehetőséget kínál" visszaélésekre. A PAM visszautasította a bírálatot. Egy névtelenül nyilatkozó vezető alaptalannak minősítette ezeket az állításokat, hozzátéve mindazonáltal, hogy a szervezet kész vizsgálatot indítani.

A BT elé terjesztett jelentésben a szerzők hangsúlyozták, hogy elméletileg a PAM szerződéseit nyílt ajánlatkéréseken lehet megpályázni, a valóságban azonban a rendszer nem teszi lehetővé, vagy csak nagyon kevéssé, az igazságos versenyt.

A segélyek szállítása és terjesztése - 200 millió dolláros üzlet - már 12 éve szinte teljesen, 80 százalékban három üzletemberen és az általuk, illetve családtagjaik és közeli bizalmasaik által irányított láncolaton keresztül valósul meg. Ez a három üzletember az ország legbefolyásosabb és leggazdagabb emberivé vált.

A Világélelmezési Program kétségbe vonja ezeket a számokat. Statisztikáik szerint három legnagyobb alvállalkozójuknak tavaly 41,4 millió dollárt fizettek ki, azaz a rendelkezésre álló összeg 22 százalékát.

Amir Abdulla, a PAM helyettes vezetője kijelentette, hogy a szervezet több mint húsz éve dolgozik Szomáliában a veszélyes körülmények dacára, és mindig igyekezett betartani saját szabályait. A Világélelmezési Program január elején bejelentette, hogy a "támadások és fenyegetések" megsokszorozódása miatt kész felfüggeszti tevékenységét a sebab milíciák által uralt térségben. A milíciák február végén hivatalosan be is tiltották az ENSZ-ügynökség működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását