2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A külpolitikában nem lesz változás?

A magyar külpolitikában alapvetően nem várható változás a választások után, nem kell attól tartani, hogy bizonyos közös együttműködési programok megváltoznak - erről biztosította a héten Washingtonban tárgyaló Iklódy Gábor külügyi szakállamtitkár amerikai partnereit.
2010. március 9. kedd 22:50 - HírExtra
A Külügyminisztérium politikai igazgatóját - aki hétfőn és kedden folytatott megbeszéléseket az amerikai fővárosban - egyebek mellett arról kérdezték: várható-e változás a magyar külpolitikában a választások után? A kérdés például Magyarország afganisztáni szerepvállalása kapcsán merült fel. A szakállamtitkár megnyugtatta partnereit: e téren teljes az egyetértés a parlamenti pártok között.

Iklódy Gábor fő tárgyalópartnere Philip Gordon eurázsiai ügykért felelős külügyi államtitkár volt, de egyeztetett a nemzetbiztonsági tanácsban és megfordult több kutatónál is.

Hangsúlyozta: az amerikai fél támogatja a rövidesen elfogadásra kerülő közép-európai roma stratégia kialakítását, politikailag is mögötte van, és a végrehajtásban, különböző projektekben is szívesen részt venne. Washington ugyancsak támogatja a néhány héten belül megnyíló budapesti Népirtás Megelőzési Központ létrehozását.

Minden tárgyaláson hangsúlyos kérdés volt, hogy milyen partner lesz a Lisszabon utáni Európai Unió? Washingtonban fokozott aggodalom érezhető: nem látják át, hogy az EU mennyire lesz hatékony szereplő a nemzetközi kapcsolatokban.

Washingtonban azt a következtetést látszanak levonni, hogy a Lisszabon utáni rendszer nem működőképes, tehát nem érdemes az EU-val mint intézménnyel foglalkozni, inkább a nagy tagállamokkal kell az ügyeket intézni. Iklódy Gábor arról igyekezett meggyőzni amerikai partnereit, hogy "várjanak egy kicsit türelemmel, amíg a struktúrák kialakulnak, és elkezdenek működni". Ne azt a következtetést vonják le, hogy ezentúl csak a nagy fővárosokkal érdemes konzultálni, mert az EU egyelőre nem működőképes.

A szakállamtitkár elmondta: Washington pontosan látja, hogy Európával szorosan együtt kell működni, a transzatlanti kapcsolat egy gazdaságilag alátámasztott, tartós szövetség.

Kitért arra, hogy az utóbbi időben amerikai részről nagyobb megértés, nyitottság tapasztalható Európa és különösen Kelet-Közép-Európa szempontjai iránt; "rendszeresen beszélnek velünk és próbálnak politikákat egyeztetni különböző kérdésekben, nemzetközi kérdésekben is".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását