2024. április 29. - Péter

Iraki választás: vajon ki a győztes?

Irak síita többségű tartományaiban valószínűleg a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Szövetség a Jogállamért, a szunnita területeken pedig Ijád Allávi Iraki Blokkja szerzett többséget a vasárnapi választáson - közölték helyi tisztségviselők.
2010. március 8. hétfő 19:10 - HírExtra
A kormányfő egyik tanácsadója szerint a Szövetség a Jogállamért valószínűleg megszerezte a szavazatok egyharmadát, de önállóan, más pártok támogatása nélkül nem tud majd kormányt alakítani. A kilenc síita tartományból háromban Allávi pártja lehet a második, hat tartományban viszont valószínűleg megelőzi a síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség, amely az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács és Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok híveinek tömörülése.

A becslések szerint a négy szunnita terület közül Dijála tartományban a Szövetség a Jogállamért lehet a második, a többi három régióban viszont messze lemarad a kormányfő pártja. A kilenc síita tartományban 119, a szunnita többségű területeken pedig 70 mandátumhoz lehet jutni. A vitatott hovatartozású északi Kirkukban várhatóan a Kurd Szövetség végez az élen, második helyen az Iraki Blokk, harmadikként pedig a Szövetség a Jogállamért futhat be.

A választások győztesét illetően a bagdadi eredmények fognak dönteni: a főváros választókerületeiben összesen 68 mandátum sorsa dől el. Elemzők szerint Máliki és pártja kaphatta a legtöbb szavazatot, de a jelenlegi kormányfőnek nehéz lenne megszereznie a parlamenti többséget posztja megtartásához.

A választási bizottság csütörtökön közöl először részeredményeket, a végleges adatokat március 18-án lehet megtudni, a hivatalos eredményt pedig csak a hónap végén, a beérkezett panaszok kivizsgálása után hirdetik ki.

Míg a szunniták 2005-ben bojkottálták a választásokat, ezúttal nagyobb arányban mentek el szavazni, mint a síita tartományokban élő választók. Dijála és Szaláheddín tartományban 70 százalékos volt a részvételi arány, el-Anbár tartományban 61 százalék, Ninivében pedig 67 százalék. A síita körzetekben átlagosan 55 százalék körüli volt a részvétel. Kirkuk tartományban a választók 70 százaléka voksolt, a kurd régiókban pedig még ennél is magasabb volt az arány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását