2024. május 11. - Ferenc

Szorosabb viszony Kínával

Új magyar külképviseleti iroda nyílt a kínai Csunkingben a magyar-kínai külkereskedelem élénkítse érdekében.
2010. március 7. vasárnap 11:39 - HírExtra
A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség szerint a magyar vállalatoknak az egyedi fejlesztésű termékek, a speciális szaktudás, a technológia-transzfer területén vannak lehetőségeik. Kiemelten fontos szektorok Kína vonatkozásában a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az információ- és kommunikációs technológia, valamint az agrárium. Az ügynökség közlése szerint a két ország közötti kereskedelem a gazdasági válság ellenére sem szűkült számottevően az elmúlt évben.

A magyar cégeknek elsősorban a szennyvíztisztítás és a hulladékégetés területén nyíltak lehetőségei a Távol-Keleten. Az ITD Hungary szakemberek, valamint Kínával gazdasági kapcsolatban lévő magyar cégek képviselőire hivatkozva úgy véli, hogy a Kínában folytatott, tartósan eredményes és sikeres üzleti tevékenységhez szükség van a magyar szereplők közötti hatékonyabb információáramlásra, az összefogásra, valamint nyitott és rugalmas stratégiai befektetői gondolkozásra. Továbbá szükség van az állam aktív szerepvállalására is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly a Magyarországra érkező kínai import értéke meghaladta a 3,5 milliárd eurót, 14,6 százalékkal csökkent 2008-hoz viszonyítva. A magyar kivitel értéke viszont 16,1 százalékkal bővült tavaly és megközelítette a 875 millió eurót.

Az ügynökség honlapján, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium (MOFCOM) adataira hivatkozva azt közlik, hogy a magyar vállalatok 2008-ban összesen 36,5 millió dollárt fektettek be Kínában, így a 2008 végéig befektetett magyar tőke állománya közel 300 millió dollár volt. Ezzel Magyarország a külföldi befektetők rangsorában a 46. helyen állt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását