2024. május 19. - Ivó, Milán

Növekszik a halottak száma a választások miatt

Már 24 halálos és hatvan sebesült áldozata van a vasárnapi iraki választások kezdetekor és közvetlenül azután történt merényleteknek.
2010. március 7. vasárnap 11:57 - HírExtra
A terrorveszély ellenére az irakiak nagy arányban adják le voksukat. A voksolás az arab ország fiatal demokráciájának próbaköve és segíthet eldönteni: az irakiak képesek-e véget vetni a felekezetközi erőszaknak és legyőzni a lázadókat, akik újra vérontásba akarják taszítani az országot.

Az irakiak szeretnék lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát a törvényhozási választásokon: véget akarnak vetni a síiták hegemóniájának az országban és lehetővé akarják tenni a szunnita erők visszatérését a politikai életbe, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt.

A választások legfőbb tétje, hogy abban mindegyik közösség részt vegyen; mindenekelőtt a szunnitáknak kell újra rátalálniuk az urnákhoz vezető útra, miután négy éve, a Szaddám-rezsim bukását követő 2005. decemberi első választásokon sértődötten távol maradtak a szavazástól.

A mintegy 19 millió választásra jogosult iraki állampolgár 325 képviselőt választ meg az al-Kaida fenyegetései ellenére viszonylag nyugodtan lezajlott kampány után, melynek során csupán egy jelöltet öltek meg. Négy éve olyan féktelen terror uralkodott, hogy a pártok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni jelöltjeik nevét. Az ENSZ szerint az előzetes eredmények leghamarabb március 18-án válnak ismertté, a végleges eredményekre pedig a hónap végéig kell várni. A szavazás próbaköve lesz Irak fiatal demokráciájának és intézményeinek, amelyek még távolról sem működnek megfelelően a korrupció és a hozzá nem értés miatt.

A lakosság 23,6 százalékát kitevő szunniták magas részvétele újból kiegyensúlyozná az erőviszonyokat, s azt jelentené, hogy ők is elfogadják a politikai játékszabályokat, még ha veszítenek is egykori hatalmukból az 58,8 százaléknyi síita közösség javára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását