2020. augusztus 9. - Emőd

Szitokfesztivál, hatalmas nevetés

Minden évben megrendezik a hagyományos szitokfesztivált két nepáli faluban, ám a tradíciónak része az is, hogy az egymás fejéhez vágott különféle szidalmakon senki sem sértődik meg, inkább jó nagyokat kacagnak rajtuk.
2010. március 1. hétfő 07:55 - HírExtra
A Himalája lábainál fekvő két településen, Parszavában és Lakszmipurban tíz napon át szitkozódhatnak a fiatalok kedvük szerint. Ilyenkor nem csak egymást becsmérlik, hanem bizony különböző trágárságokkal halmozzák el az idősebbeket és az éppen arra járó vendégeket is. Általában az utcákon és a parkokban verődnek össze, hogy aztán keresetlen szavakkal gyalázzák egymást - persze pusztán csak a hagyomány kedvéért.

Az olyan sértegetések, mint a "Mi van, te majomképű, a fiaid rondábbak még a békánál is", vagy "Remélem, hogy a bivalyodat elviszi a hasmenés", még a szalonképesebb inzultusok közé tartoznak.

A korosabb falusiak azt mondják, hogy a hagyomány már akkor is élt, amikor ők voltak fiatalok. "A legnagyszerűbb az egészben az, hogy senki sem haragszik meg a másikra, és amikor vége a fesztiválnak, mindenki jó érzéssel emlékszik vissza rá" - magyarázta a francia hírügynökség tudósítójának a 78 éves Ram Kumar Misra, aki Parszavában lakik.

A 16 éves Radzsu Raut - miután alaposan leteremtette legjobb barátját, aki egyben osztálytársa is - elmondta, hogy máskor a szájukra nem vennének egy ronda szót. "De ebben a tíz napban annyit szitkozódhatunk, amennyit csak akarunk, még a szüleink előtt is" - jegyezte meg.

Az idén a szitokfesztivál utolsó napja egybeesett a hindu holival, a színek varázslatos ünnepével, ami csak emelte a vasárnapi forgatag hangulatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását