2024. április 20. - Tivadar

A próféta vitte a pálmát

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese Jacques Audillard rendező A próféta című börtöndrámája, amely kilenc szobrot nyert el a szombat este Párizsban rendezett gálán.
2010. február 28. vasárnap 13:36 - HírExtra
A 13 jelölést követően ezt az alkotást találta a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek a francia Filmakadémia. A főszerepet alakító 28 éves Tahar Rahim pedig két Césart is átvehetett: a legjobb férfi reménységnek és a legjobb férfi alakításért járót.
A párizsi Théatre de Chatelet színházban - immár 35. alkalommal - osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.

A magyar mozikban is bemutatott A próféta egy francia börtönben játszódó naturalista karriertörténet: egy írástudatlan, de tanulékony kamasz zsebtolvaj véres gengszterré válását mutatja be, háttérben a korzikai és az arab maffia közti rivalizálással a francia alvilágban.

A próféta érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, díszletnek, valamint operatőri, illetve vágási munkának járó Césart is. A korzikai maffiavezért alakító Niels Arestrup pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot vehette át.

A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával jutalmazott filmet fél év alatt 1,2 millióan nézték meg a francia mozikban. A francia börtöndráma a március 7-i Oscar-díjkiosztón is az egyik nagy esélyesnek számít a legjobb külföldi film kategóriájában.

Jacques Audillard előző filmje, a Halálos szívdobbanás Roman Durisszal a főszerepben is hasonlóan nagy sikert aratott: 2006-ban nyolc César-díjjal jutalmazta a Filmakadémia, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában.

A legjobb női alakítás díját Isabelle Adjaninak a La journée de la jupe (A szoknya napja) című, iskolai erőszakról szóló drámában nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. Az 54 éves színésznő ötödik alkalommal nyerte el a Césart, ezúttal Gérard Depardieu nyújtotta át neki a legjelentősebb francia filmes díjat.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart Clint Eastwood Gran Torino című alkotásának ítélte a francia filmszakma: a Magyarországon is vetített filmdráma egy konzervatív háborús veterán és ázsiai szomszédjai különös barátságának a története. A díjat az amerikai rendező Párizsban élő dzsesszzenész fia, Kyle Eastwood, a film zeneszerzője vette át.

Radu Mihaileanu hat jelölést kapott A koncert című filmjének alkotói két szoborral térhettek haza, amelyet a legjobb hangmérnöki munkáért és a legjobb filmzenéért kaptak.

A legígéretesebb női színésznő a 29 éves Mélanie Thierry, a legjobb női epizódszereplő Emmanuelle Devos, míg a legjobb első film a képregény-szerző Riad Sattouf Beaux gosses (Helyes kölykök) című filmje lett.

Filmes életművéért tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta a France Filmakadémia Harrison Fordot: a 67 éves amerikai sztár csaknem ötven esztendős filmes pályafutása elismeréséül Sigourney Weavertől vehette át az elismerést, aki franciául méltatta hollywoodi kollegáját. A díjátadó gálán a közelmúltban elhunyt Eric Rohmerről is megemlékezett a francia filmszakma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását