2024. április 16. - Csongor

Gyógyszer készíthető a húsevő növényből?

Hatékony gombaellenes gyógyszer alapanyagául szolgálhat egy indiai húsevő növény, a trópusi kancsókák családjába tartozó Nepenthes khasiana - állítják izraeli kutatók, akik vizsgálataikról a Journal of Experimental Biology című szaklapban számolnak be.
2010. február 27. szombat 08:10 - HírExtra
A trópusi kancsókák, a Nepenthes nemzettség tagjainak nagy része az Indonéz-szigetvilágban, Indiában illetve a Madagaszkáron honos. Általában olyan termőhelyeken élnek, ahol a felvehető nitrogén mennyisége korlátozott.

Fogókészülékké (úgynevezett levéltömlővé vagy levélkancsóvá) módosult leveleikkel rovarokat ejtenek csapdába. A kancsó alján termelődő folyadék fehérjebontó enzimeket tartalmaz, amelyek gyorsan lebontják a rovar testanyagait, a növény számára könnyen felvehető vegyületekké alakítva át őket.

Az Aviah Zilberstein által irányított kutatások kimutatták, hogy a Nepenthes khasiana természetes gombaölő vegyületeket is tartalmaz. Ezekkel védekezik a növény, hogy a gombák ne telepedhessenek meg a kancsókon, s ne szívhassák el az enzimek által a rovarokból frissen előállított tápoldatot - olvasható a Discovery Channel (http://www.discovery.com) hírei között.

Az izraeli kutató szerint ezek a vegyületek rendkívül hasznosak lehetnek a humán gombás fertőzések gyógyításában. Ezeket igen nehéz megszüntetni, ha egyszer a gombák megtelepedtek a bőrön, vagy a szervezetben. Ráadásul a kórházakban a gombák másodlagos fertőzéseket okoznak, megtelepedve a legyengült betegek szervezetében - ezek az infekciók évente sok ezer halálesetért felelősek.

Mint az izraeli tudósok rámutatnak, a gyógyszerkészítmény kifejlesztésére ugyan még várni kell, hiszen csak most kezdődtek a klinikai vizsgálatokat megelőző állatkísérletek. Ám a trópusi kancsókák által előállított vegyületek nem toxikusak az emberre, hiszen Indiában a helyi lakosság fogyasztja a Nepenthes khasiana nedvét. Mivel a gombaellenes vegyületek sikeresen távol tartják a parazitákat attól, hogy bejussanak a levélkancsók belsejébe, Aviah Zilberstein meggyőződése szerint, a gombák nem képesek hozzájuk szokni, így a jövendő készítmény ellen nem alakul ki gyógyszer-rezisztencia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását