2024. április 26. - Ervin

A rakétatelepítés részleteiről tárgyalnak

Románia húsz elfogórakéta befogadásáról tárgyal majd Washingtonnal, ezek az Európába tervezett amerikai rakétapajzs részei lesznek - jelentette be Theodor Baconschi román külügyminiszter Szófiában.
2010. február 27. szombat 08:02 - HírExtra
Bukarest a hónap elején jelezte, hogy elfogadja az amerikai javaslatot, s kész csatlakozni ahhoz a védelmi rendszerhez, amelynek rendeltetése nagy, illetve közepes hatótávolságú rakétákkal végrehajtandó támadás elhárítása lenne. Baconschi bolgár kollégájával, Nikolaj Mladenovval tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az egyeztetések várhatóan másfél évig tartanak. A húsz elfogórakétát Románia különböző részein helyeznék el.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök korábban jelezte, hogy Washington az ő kormányával is tárgyalni fog a rakétapajzs egyes elemeinek befogadásáról. Mint Boriszov fogalmazott: Szófiának szolidaritást kell vállalnia a kollektív európai biztonsági rendszer kialakításával.

Barack Obama amerikai elnök változtatott elődjének, George W. Bushnak európai rakétavédelmi elképzelésein. Az utóbbiak értelmében Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogórakétákat telepítettek volna.

Oroszország hevesen tiltakozik az amerikaiak rakétavédelmi tervei ellen, mert úgy véli, hogy azok nukleáris arzenáljának gyengítésére irányulnak. Moszkva vélelmezi azt is, hogy az Egyesült Államok behatol befolyási övezetébe. Washington váltig állítja, hogy az elhárító pajzs elsősorban Irán esetleges rakétacsapásainak a kivédésére lenne hivatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását