2024. május 18. - Erik, Alexandra

Lufthansa: folyamatosan nő a sztrájk okozta káosz

Óráról-órára egyre nagyobb méreteket ölt hétfőn a német légiközlekedés, illetve a Lufthansa légitársaság történetének eddigi legnagyobb, hajnalban kezdődött sztrájkja.
2010. február 22. hétfő 12:40 - HírExtra
Kora délelőttig több száz Lufthansa-járatot töröltek a legnagyobb németországi repülőtereken. Egyedül a frankfurti nemzetközi repülőtéren csaknem 150 járat maradt ki, a munkabeszüntetés eddig több ezer utast érintett. Ferihegyen 7 járatot töröltek, az érkező 13 járat közül négyet, a 13 induló közül pedig hármat. A legnagyobb német, illetve európai légitársaság szóvivője közölte, hogy a légitársaság vezetője jogszerűtlennek tekinti a sztrájkot, ezért azt megtámadta a frankfurti munkaügyi bíróságon. Határozat 24 órán belül várható.

A négy napra tervezett munkabeszüntetést a légitársaság pilótáit tömörítő Cockpit szakszervezet jelentette be, miután eredménytelenek voltak az anyavállalattal a bérek 6,4 százalékos emeléséről, továbbá a munkahelyek garantálásáról még az elmúlt évben kezdett tárgyalások. A négy napra előirányzott munkabeszüntetés a Lufthansát, annak egyik leányvállalatát, a Germanwingset, továbbá a Lufthansa Cargót érinti, értesülések szerint több mint 4 ezer pilóta vesz részt benne.

Az eddigi járatkimaradások az ország legnagyobb repülőterein - így a frankfurti, a hamburgi, a kölni, a müncheni és a berlini repülőtereken - eddig mindenekelőtt a belföldi, valamint az Európán belüli járatokat érintették, de a nap folyamán a sztrájk fokozatosan terjed át a tengeren túli járatokra is.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a Lufthansa pilótái a külföldről Németországba tartó járatokat még lebonyolítják, a repülőtéri illetékesek azonban azt közölték, hogy a munkabeszüntetés több külföldről induló járatott is érintett. Több repülőtéren - mindenekelőtt a frankfurtin - a pilóták tüntetést kezdtek követeléseik alátámasztására.

A légitársaság közölte, hogy a már megvett repülőjegyeket az utasok más járatokra cserélhetik át vagy sztornírozhatják, illetve vasúti közlekedésre válthatják át. A német vasút bejelentette, hogy sűrítette járatait. A Lufthansa légitársaság vetélytársai - köztük a Ryanair és az Air Berlin - többször is jelezték, hogy készek a Lufthansa-utasok fogadására.

A tárgyalások egyelőre nem folytatódtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását