2024. április 19. - Emma

Az aszpirin javítja a mellrákot túlélők esélyeit

Azok a mellrákjukból egyszer már sikeresen felgyógyult nők, akik aszpirint szedtek, kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg, közölték amerikai kutatók kedden a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányukban.
2010. február 17. szerda 19:05 - HírExtra
Egy 4 ezernél több ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány szerint azoknál, akik - általában szívbetegség megelőzésére - aszpirint szedtek, átlagosan 50 százalékkal kisebb volt a mellrák miatti halálozás kockázata, és ugyancsak 50 százalékkal csökkent az áttétek képződésének valószínűsége.

"Ez az első tanulmány, amely megállapította, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a rák továbbterjedésének vagy a halálozásnak a kockázatát" - tette hozzá Michelle Holmes kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

A 4164 ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány 1976-ban kezdődött és 2006-ig tartott. Ez alatt az idő alatt 341 nő halt meg mellrákban. A vizsgálat eredménye szerint azoknál a nőknél, akik hetente két-öt alkalommal vettek be aszpirint 71 százalékkal csökkent a mellrák miatti halálozás kockázata és 60 százalékkal csökkent a áttétek valószínűsége. Heti hat-hét aszpirin esetében ugyanez rendre 64 illetve 43 százalék volt.

A nők többsége kis dózisban szedte az aszpirint a szívroham és a szélütés megelőzésére. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, például az ibuprofen is csökkentette a mellrákhoz köthető kockázatot, a paracetamol azonban nem. Ezekkel a szerekkel kapcsolatban azonban nem állt rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását