2024. május 2. - Zsigmond

Megakadályozott ámokfutás: nem lesznek beléptető kapuk?

A Magyar Rektori Konferencia elnöke nem híve a beléptető kapuk telepítésének az egyetemi épületekbe; Szabó Gábor szerint sokkal fontosabb, hogy a hallgatók odafigyeljenek egymásra, s legyen kihez fordulniuk, ha baj van.
2010. február 16. kedd 12:00 - HírExtra
Az MTI annak kapcsán kérdezte a rektori konferencia elnökét, hogy Hiller István oktatási miniszter tavaly novemberben, néhány nappal a Pécsi Tudományegyetemen történt, egy ember halálát követelő lövöldözés után bejelentette: a közeljövőben a Felsőoktatási Kerekasztallal és a Magyar Rektori Konferenciával vitatja meg az oktatási tárca, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a felsőoktatási intézményeket. Ez a találkozó azonban még nem jött létre.

A rendőrség múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy egy 22 éves budapesti egyetemista huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A fiatalembert előző nap fogták el, majd szombaton előzetes letartóztatásba helyezték. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

"Nem vagyok híve annak, hogy beléptető kapukat telepítsünk az egyetemi épületekbe" – mondta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) irányító Szabó Gábor kedden az MTI-nek. Mint hozzátette, az viszont megfontolandó, hogy csak az egyetem polgárai léphessenek az universitas területére, ahogy az SZTE néhány épületében ez már bevett szokás.
A professzor szerint fontos, hogy a hallgatók odafigyeljenek egymásra, s ha szükséges, jelezzék társuk problémáját az arra illetékesnek. Kétségtelen azonban, bátorság kell ahhoz, hogy a diák megkeresse például a mentálhigiénés szolgálatot, ami a szegedi egyetemen is működik – fogalmazott a rektor.

Természetesen lehetnek olyan esetek – mint amilyen a fővárosban megakadályozott ámokfutás is volt -, amikor a bajba került hallgató nem kommunikál társaival, a szülők azonban még ilyen esetben is kérhetnek segítséget, hiszen ha odafigyelnek gyermekükre, tudniuk kell, hogy súlyos mentális problémákkal küzd – mondta Szabó Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását