2024. április 27. - Zita

Pang a filmpiac?

A "cseh Hollywood" manapság csak árnyéka régi dicsőségének, a prágai Barrandov hatalmas stúdiói üresen tátonganak.
2010. február 13. szombat 09:50 - HírExtra
Különös jelenség ez, hiszen se szeri se száma az itt forgatott nevezetes filmeknek. Olyan alkotások születtek Barrandovban a csehszlovák film nagy korszakában, mint az 1960-as években az Egy szöszi szerelmei vagy a Szigorúan ellenőrzött vonatok, majd a nagy külföldi befektetőkkel a Yentl és az Amadeus az 1980-as évtizedben, később pedig a Mission Impossible, a Bourne-rejtély, a Penge II, a Narnia krónikáinak több része, a Grimm, az Twist Olivér, vagy a Casino Royale és a Hannibal ébredése - megannyi megaköltségvetésű mozi.

A filmgyár tapasztalt mesterei most minden reményüket Brüsszelbe vetik, ahol az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell: megadja-e nekik az eszközöket ahhoz, hogy újra magukhoz édesgessék a külföldi producereket.

Az 1933-ban felavatott stúdiók Európában a legrégebbiek és a legnagyobbak közé számítanak, és mindig nevezetesek voltak magas szakmai színvonalukról. Egy ideje azonban Barrandov árai nem elég vonzóak a határokon túli befektetők számára.

"Németország, Magyarország, Nagy-Britannia és más országok a filmgyártás fellendítésére szolgáló programokat léptettek életbe, ez a mi versenyképességünket is érintette" - magyarázta az AFP-nek Ludmila Claussova, a cseh Filmbizottság külföldi produkciókkal foglalkozó illetékese. "A külföldi producerek 2008-ban alig 15 százalékát költötték el nálunk annak, amit 2002-ben fizettek ki. Több száz ember vesztette el állását vagy kényszerült más munkát keresni magának" - magyarázta el nem minden keserűség nélkül. 2008-ban egyetlen külföldi film készült Barrandovban - 2006-ban még nyolc, 2003-ban pedig még tizenegy volt a számuk.

E hanyatlás láttán a cseh kormány is akcióba lépett: októberben olyan kompenzációs programot dolgozott ki, amelynek értelmében a külföldi produkciókba befektetett összegek 20 százalékát megtérítik a jövőben. A parlamenti képviselők által is támogatott tervezet jelenleg még az EU zöld jelzésére vár. Az elvesztett paradicsomuk feltámadásáról álmodó barrandovi illetékesek várva várják a boldogító brüsszeli igent.

"Tárgyalásokat folytatunk egy európai tévéfilmsorozatról és két amerikai filmről. A forgatás azonnal megkezdődhet, amint Európa igent mond" - árulta el az AFP-nek Jan Macola beszerzési és fejlesztési igazgató. Addig is Barrandov a reklámfilmektől, a hazai filmgyártás fellendülésétől és a hazai televíziótól vár megoldást, nevezetesen a TV Barrandov digitális csatorna beindulásával.

"Reklámfilmek forgatásából élünk" - mondta lakonikusan Petr Cernak, a Prága déli külvárosában található kiterjedt komplexum intendánsa, rámutatva a 2000 négyzetméter alapterületű 6-os stúdióra. Az épület falai között nemrég Roger Federer és Claudia Schiffer forgatott reklámspotokat, a munkások pedig éppen egy sörmárkát népszerűsítő spot díszletét készítik elő.

"A 10-es stúdiót a Babilon forgatásakor Gérard Dépardieu avatta fel. A Narnia krónikáinak első része a 8-as stúdióban készült" - magyarázza az illetékes, akinek szavai szinte elvesznek az ultramodern 8-as, 9-es és 10-es műteremben, amelyek választófalai mozgathatók és így együtt gigantikus 4000 négyzetméteres stúdióvá alakíthatók át. Ezek a létesítmények a nagy fellendülés idején készültek és ma reménytelenül üresnek tűnnek.

A mai helyzet elszomorítja Pavel Jiras történészt, aki szerint ennek a mágikus helynek "nincs párja Közép-Európában". Azok a filmesek, akik máshol forgatnak, az ő szemében olyanok, mintha a Louvre-t vagy az Uffizi-képtárt próbálnák egy másik hellyel pótolni. A barrandovi emberek különleges játékos szellemét, a filmezés iránti rajongását semmi nem helyettesítheti - vélekedik Jiras, aki azonban nem adja fel.

"Reméljük, hogy a munka teljes lendülettel újra kezdődik és Barrandov ismét régi fényében ragyog majd" - bizakodik a filmtörténész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását