2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jogerős ítélet várható a Globex-ügyben

A több mint tíz éve tartó fordulatos büntetőeljárásban a bíróságok hol börtönbe vetették, hol kiengedték a két cégvezetőt, Vajda Lászlót és Vellai Györgyikét.
2010. február 11. csütörtök 09:00 - HírExtra
A vád szerint az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek, ésönkormányzatoknak.

Vellai Györgyike és Vajda László nemzetközi elfogatóparancs alapján került haza Németországból 1999-ben, majd két és félévet előzetes letartóztatásban töltöttek, ám az elsőfokú büntetőper folyamán a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyzete őket. 2006 decemberében pedig nem jogerősen kiszabta a két és féléves, illetve egy év nyolc hónapos szabadságvesztés büntetéseket Vellainak és Vajdának.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon 2008 februárjában drasztikusan súlyosította a büntetéseket, és jogerősen Vellait 7 év, Vajdát 6 év börtönnel sújtotta. A vádlottak az ítélethirdetést követően nyomban meg is kezdték jogerős szabadságvesztésük kitöltését, azonban 11 hónap után, 2009 januárjában újra kimehettek a börtönből, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új, másodfokú eljárásra kötelezte a táblát, amely várhatóan szerdán zárul le.

Az ügyész vádbeszédében néhány napja súlyosítást kért. A védelem ugyanakkor felmentést, illetve enyhítést indítványozott.

Vellaiéknak feltehetően még akkor sem kell börtönbe vonulniuk, ha a tábla az ügyészi indítványnak megfelelően kis mértékben, egy-két évvel súlyosítja a 4 éve első fokon kiszabott szabadságvesztéseket, mert a vádlottak már annyi időt voltak előzetes letartóztatásban, házi őrizetben, illetve jogerős szabadságvesztésüket töltve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását