2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az iráni atomprogramról tanácskoztak a hatok

Az iráni atomprogram körüli vita tárgyalásos rendezéséről és szankciók bevezetésének lehetőségéről is tanácskoztak telefonon pénteken a Teheránnal tárgyaló hat ország magas rangú diplomatái - közölte az amerikai külügyminisztérium.
2010. február 6. szombat 07:05 - HírExtra
A tárca szóvivője, Philip Crowley elmondta, hogy William Burns politikai ügyekkel foglalkozó államtitkár telekonferencia keretében másfél órán át tanácskozott Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Németország és Kína magas rangú diplomatáival. A megbeszélésen azonban semmilyen döntést nem hoztak.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt cáfolja.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden közölte, országa kész alacsony fokon dúsított uránját előbb külföldre küldeni, minthogy megkapja érte a kutatóreaktorához ígért nukleáris fűtőelemeket. Teherán korábban felbosszantotta Oroszországot és a Nyugatot azzal, hogy elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által a vita rendezésére ajánlott eme megoldást.

Crowley megjegyezte, a telekonferencián erről is szót ejtettek, de Irán NAÜ-képviselője eddig még nem jelezte, hogy elmozdulás történt volna a hivatalos iráni álláspontban.

Egy neve elhallgatását kérő kínai ENSZ-diplomata Ahmadinezsád szavaira utalva úgy nyilatkozott, hogy a hatoknak el kellene fogadniuk az iráni ajánlatot, kipuhatolandó, hogy Teherán valóban áttörést akar-e elérni a tárgyalásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását