2024. május 3. - Tímea, Irma

Afganisztán: súlyos, de romló a helyzet

Afganisztánban még súlyos a helyzet, de már nem romlik - jelentette ki csütörtökön Stanley McChrystal amerikai tábornok, a közép-ázsiai országban harcoló nemzetközi erők parancsnoka.
2010. február 5. péntek 06:40 - HírExtra
"Úgy vélem, hogy a helyzet Afganisztánban súlyos, de azt nem mondom, hogy romlik. Ezt a múlt nyáron mondtam, és azt hiszem, pontos voltam. Ma már máshogy látom a dolgokat. Azt nem mondhatom, hogy a helyzet megfordult, de úgy vélem, hogy 2009-ben fontos sikereket értünk el, és kitűztük a jelzőkarókat, s 2010-ben újabb sikerek lesznek" - jelentette ki.

A találkozón Robert Gates amerikai védelmi miniszter azt fogja kérni a szövetségesektől, hogy küldjenek további, akár 4 ezer főnyi kiképzőt az afgán hadsereg és rendőrség fölkészítésére arra, hogy átvegyék a biztonsági feladatokat a külföldi katonáktól. A cél az, hogy az afgán biztonsági erők létszáma 2011-ben elérje a 300 ezer főt.

A háború befejezéséhez vezető új stratégia politikai eszköztárában szerepel a tálib lázadók egy részének megnyerése. Ezzel kapcsolatban Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a szövetség internetes oldalán arról adott tájékoztatást, hogy egy új, 140 millió dolláros "bizalmi alapot" szánnak arra, hogy alternatívát nyújtsanak a felkelőknek.

Rasmussen elismerte: felmerült emiatt a kérdés, hogy meg akarják-e vesztegetni a tálibokat. Szerinte azonban sok egyszerű felkelő nem ideológiai vagy vallási okból harcol, hanem a megélhetésért. "Az ajánlat nekik szól, esélyt ad számukra egy új élethez" - vélte. A NATO 2004-ben úgy becsülte, hogy már csak mintegy 400 tálib maradt Afganisztánban. Számukat jelenleg 25-30 ezerre teszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását