2024. április 23. - Béla

400 millió eurót hozhat az adóbotrány a németeknek?

Mintegy 400 millió eurót nyerhet a német állam a közelmúltban kirobbant adócsalási botrány érintettjeinek leleplezésével.
2010. február 5. péntek 11:30 - HírExtra
A Süddeutsche Zeitung pénteki értesülése szerint erre a következtetésre jutottak az adóhatóságok, miután már 100 személyt ellenőrizték azon 1500 közül, akiknek a svájci Credit Suisse bankból ellopott számlaadatait egy informátor 2,5 millió euróért kínálta megvételre. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy körülbelül 100-200 millió euró folyhat be az államkasszába, amennyiben a kormány megvásárolja a lopott adatokat tartalmazó DVD-t.

Angela Merkel kancellár csütörtök esti nyilatkozatban megerősítette, hogy a lopott adatok megvásárlásával kapcsolatos döntés szükséges volt. Nehéz mérlegelés után született, de közös érdeket szolgál. Merkel - aki ellen egy drezdai ügyvéd orgazdaságban való cinkosság vádjával feljelentést tett - hangsúlyozta, hogy az adócsalás elleni harcot elsődlegesnek tekinti.

A Süddeutsche Zeitung megírta, hogy a hatóságok a listán szereplő személyek közül nem 5, hanem 100 érintett adatait ellenőrizték, és a nagy összegű adócsalás minden esetben bebizonyosodott. A 400 milliós "bevételi" becslés ennek nyomán jött létre. Az újság utalt arra is, hogy a szóban forgó informátorral már régóta zajlott az egyezkedés.

A német hatóságok abból indulnak ki, hogy a Credit Suisse már hosszabb ideje közvetett segítséget nyújtott német ügyfeleinek az adócsaláshoz. A svájci bank egy belső dokumentuma szerint mintegy 100 ezer német rendelkezik olyan betétekkel Svájcban, amelynek kamatai után nem fizetett adót. Nyolcvan százalékuk a zürichi bankban nyitott számlát, ezek teljes összege mintegy 23 milliárd eurót tesz ki. A Credit Suisse állítólag még 2004-ben igyekezett ügyfeleit jobb belátásra - azaz átlátható számlavezetésre - bírni, végül azonban elállt ettől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását