2024. április 28. - Valéria

Vancsó Zoltán kiállítása a Mai Manó Házban

Vancsó Zoltán Szándéktalan fény címmel állítja ki szerte a világban fényképezett 40 fekete-fehér képét csütörtöktől a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban. A Balogh Rudolf-díjas fotóművész pénteken bemutatja a tárlattal azonos című virtuális albumát is.
2010. február 3. szerda 21:21 - HírExtra
Vancsó Zoltán az MTI kérdésére elmondta, hogy a kiállítás címe Mészöly Miklós (1921-2001) Kossuth-díjas írótól származik, akinek életművével két évvel ezelőtt kezdett el megismerkedni. Olvasás közben rájött, hogy Mészöly Miklós azokat a gondolatokat fogalmazza meg, amelyek őt is foglalkoztatják. Több ezer oldalból száz idézetet választott ki, ezeket a kiállítás fotóihoz illesztette, és a még csak virtuálisan létező - az interneten, a www.photovancso.com oldalról elérhető - albumába is beletette.

Mint kiemelte, a Szándéktalan fény cím egyúttal munkamódszerére is utal, hiszen Budapesttől magyar falvakon, olasz városokon át Tokióig különösebb szándék nélkül utazott, úgy, ahogy az élet hozta és fotografált.

Nem sajtófotókat készített, hanem szubjektív, autonóm riportokat, amelyekben a lelkiség dominánsabb volt, mint a látvány maga. Ezeken a képeken a valóságot tette át a maga szubjektív világába - magyarázta Vancsó Zoltán.

Fotóin megjelennek az emberek is, de csak mint "statiszták". Egy félmeztelen ázsiai férfi például az egyik fotó sarkából pillant a szemlélőre, a középpontban két modern, magas ház látszik, közte óriáskerék, amelyhez repülőgép közelít, előttük egy park fái.
A március 28-ig látható kiállítást Darvasi László író, költő nyitja meg csütörtökön este, másnap pedig a FotóPéntek elnevezésű új programsorozat első eseményeként tárlatvezetést tartanak Vancsó Zoltán közreműködésével.

Szintén pénteken délután különleges "könyvbemutatóra" várják a közönséget. A Szándéktalan fény című album ugyanis virtuálisan létezik mindaddig, amíg valaki meg nem rendel belőle egy példányt.

Vancsó Zoltán 1991-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd szakmunkásképzőben kitanulta a fotografálást. Volt lapok fotóriportere, fotórovat vezetője és 2002 óta tanít a Szellemkép szabadiskolában, akkor lett tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.

Elnyerte többek között a fiatal fotósok André Kertész ösztöndíját. Kuba sorozatával megkapta a sajtófotó pályázat különdíját, a Sóhajtenger című 5 perces filmjét, amely a kubai fotókból áll, Wim Wenders német rendező Kívül tágasabb című alkotásának kísérőjeként vetítették a hazai mozik 2005-ben. Vancsó Zoltánnak eddig nyolc albuma jelent meg, és számtalan kiállítása volt Magyarországon és külföldön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását