2024. május 2. - Zsigmond

Kárpátalján elfogadták a rizikócsoportok H1N1 elleni oltásának tervét

A Kárpátalja megyei rendkívüli járványügyi bizottság értékelte a régió influenzahelyzetét, és elfogadta a rizikócsoportokba tartozók H1N1 vírus elleni védőoltásának tervét.
2010. február 3. szerda 17:55 - HírExtra
Az influenzás megbetegedések száma nyolc hete a járványszint alatt van a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében. Az influenzás és felső légúti fertőzéses esetek gyakorisága jelenleg csak Munkácson, Ungváron és az Ungvári járásban lépi túl a járványküszöböt – adta hírül szerdán a lembergi (lvivi) zik.com.ua hírportál.

Szvitlana Pica, Kárpátalja megye közegészségügyi és járványügyi főorvosának helyettese a médiumnak elmondta, hogy a megyében tavaly 13 ezer 600 influenzás megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, ami 26 százalékkal meghaladja a 2008-ban mért szintet. Jelenleg a régióban 393 esetet regisztrálnak 100 ezer lakosra számítva, s ez a mutató 1,8-szer alacsonyabb a járványszintnél – tette hozzá.

A szakember azt is közölte, hogy a múlt év végi influenzajárvány során Kárpátalján közel 99,4 ezren fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel, s a fertőzés következtében tizenketten haltak meg. Az influenzás betegek 52 százalékát gyerekek tették ki – jegyezte meg.

A járványügyi rendkívüli bizottság által elfogadott járványmegelőzési program értelmében Kárpátalján az idén közel 60 ezer, különböző rizikócsoportokba tartozó személyt oltanak be az új típusú influenza elleni vakcinával. Az orosz gyártmányú MonoGrippol Neo elnevezésű oltóanyagot, amelynek a törzskönyvezését hamarosan befejezi az ukrán egészségügyi minisztérium, a helyi költségvetések terhére szerzik be, és ingyen adják be a rizikócsoportok tagjainak, köztük egészségügyi dolgozóknak, terhes nőknek, két évesnél fiatalabb gyerekeknek. A többi lakosnak fizetnie kell majd az előreláthatólag március elejétől kapható védőoltásért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását