2024. május 6. - Ivett, Frida

Gyorsabb módszer a rákőssejtek tanulmányozására

Új, gyorsabb módszert találtak brit kutatók a rákőssejtek tanulmányozására, amelyek kulcsszerepet játszanak a rák kifejlődésében és kiújulásában is.
2010. január 26. kedd 14:50 - HírExtra
Az új eljárás segíthet a hatékony gyógyszerek felkutatásában.

Az Oxfordi Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki arra, miként lehet őssejtekben gazdag mintát venni bélrákos sejtvonalakból, majd laboratóriumi sejttenyészetben tartani azt. Az eljárás segítségével bármikor tesztelhetik, hogy a tervezett gyógyszeres terápia hatásos-e a daganatsejtek ellen.

Walter Bodmer, a tanulmány vezetője elmondta, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb sejtvonalakon kipróbálni egy-egy szert, így jóval több rákellenes gyógyszert értékelhetnek. Amennyiben egy hatóanyag nem pusztítja el megfelelően a rákőssejteket, a tumor újra növekedésnek indulhat.

A rákőssejtek olyan mestersejtek, amelyek ellenállnak a hagyományos kemo- és sugárterápiának, ezért sok esetben a rák visszatérését eredményezhetik.


Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben kedden megjelent tanulmány szerzői szerint a rákőssejtek azonosítására eddig csak hosszas eljárással volt lehetőség. Biopszia után a rákbetegek tumormintáiból sejttenyészetet hoztak létre, majd megnézték, hogy egerekben okoz-e daganatot.

Az új módszer ezzel szemben sejtvonalakat alakít ki a rákőssejtekből, amelyeket többször felhasználhatnak, folyamatosan rendelkezésre állnak.

A kutatók új megállapítása az is, hogy a rákőssejtek különböző számban és arányban találhatók meg a tumorokban. Az agresszívabb, gyorsabban növekvő daganatokban például nagy mennyiségben voltak jelen rákőssejtek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását