2024. április 29. - Péter

Tiltakoztak a füstmentes törvény ellen

Több száz étterem, kávéház és bár tartott zárva a hét végén Macedóniában a január 1-jén életbe lépett füstmentes törvény elleni tiltakozásul.
2010. január 24. vasárnap 15:18 - HírExtra
A macedón főváros, Szkopje sétálóutcájának vendéglői sem nyitottak ki a péntek reggeltől szombat reggelig tartó tiltakozó akció keretében.

Az új törvény valamennyi közintézményben - így az iskolákban, kórházakban és hivatalokban - tiltja a dohányzást, akárcsak az éttermekben, kávéházakban és bárokban. Nem szabad dohányozni a vendéglátóipari egységek szabadban lévő teraszain sem.

A jogszabály súlyos büntetéseket helyez kilátásba az előírások megsértői ellen. A tulajdonosok 2500-4500 eurót kitevő pénzbüntetést is fizethetnek, ha megsértik a törvényt, a tiltott helyen dohányzók pedig 150-300 euró közötti bírságra számíthatnak. ha rajtakapják őket.

A vendéglősök szerint január eleje óta 40-70 százalékban csökkent a bevételük, ezért alkalmazottakat kellett elbocsátaniuk, és ha a helyzet nem változik, akár éttermeik bezárására is kényszerülhetnek.

A sztrájkolók a törvény megváltoztatását követelik a kormánytól.

A kétmilliós lélekszámú Macedóniában az egészségügyi minisztérium adatai szerint a lakosság fele dohányos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását