2019. november 22. - Cecília

Nem jó a napelem önmagában, csak energiacsökkentéseel

Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére nem jelentenek megoldást a kisteljesítményű, családi házakhoz telepített napelemek és szélturbinák - figyelmeztettek brit mérnökök.
2010. január 20. szerda 23:41 - HírExtra
Doug King professzor a brit Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Enginering) beszámolójában fejti ki, hogy a kibocsátáscsökkentés eléréséhez sokkal jobban járnak, ha a lakóépületek energiaigényét csökkentik, mintsem megújuló energiák felhasználásával tovább táplálják a korszerűtlen épületeket.

David Cameron, a brit ellenzék konzervatív miniszterelnök-jelöltje egyike azoknak, akik a kisteljesítményű szélturbinákban látják a megoldást, a politikus ráadásul fel is szereltetett egyet London előkelő negyedében, Notting Hillben található házának tetejére.

A brit szakemberek látszat-környezettudatosnak nevezik azokat, akik az energiatakarékossági szempontoknak nem megfelelő épületekre látványosan megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközöket telepítenek.

"Ezek eredményessége szinte a nullával egyenlő, ha továbbra is olyan energiaéhes épületek épülnek, mint az eddigiek" - mondta King.

A szakember szerint a jelenlegi, energiafelhasználás szempontjából rossz hatásfokú és még 2050-ben is használatos épületeknél jobban járnak, ha a fűtési rendszerek termosztátokkal való kiegészítését, illetve az energiatakarékos világítást helyezik előtérbe.

Az épületek tervezésénél pedig fontos a hőtartó és a jó hőtároló-képességgel rendelkező falazatok alkalmazása, illetve az ablakok kialakításánál a természetes fény hatékonyabb kihasználása.

King továbbá arra figyelmeztetett, hogy az épületek energiaigényének és az alacsony energiájú ház fogalmainak megértése nélkül az építőiparnak nehézséget fog okozni a kormány 2020-ra kitűzött célja: hogy minden új épület a "zéró szén-dioxid-kibocsátású" építmény kategóriájába essen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását