2024. június 1. - Tünde

Demokrata párti frakcióvezetője bocsánatot kért Obamától

Arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen Barack Obama amerikai elnöktől Harry Reid, a szenátus nagy hatalmú demokrata párti frakcióvezetője, amiért a 2008-as választási kampány idején fajgyűlölő megjegyzést tett rá.
2010. január 10. vasárnap 21:03 - HírExtra
A nevadai szenátor annak idején azt mondta az elnökjelöltről egy magánbeszélgetésen: Obama olyan világos bőrű afroamerikai, akinek "nincs néger dialektusa, hacsak nem akarja". Állítólag akkor beszélt erről, amikor kifejtette, szerinte Obama származása inkább előnyére, semmint hátrányára válik majd a választási versenyben.

Mindez szombaton derült ki egy jövő héten megjelenő könyvből, amelyet két újságíró, Mark Halperin, a Time és John Heilemann, a New York magazin munkatársa írt, és amelyből a The Atlantic magazin közölt részleteket.

Reid - akinek a mandátuma jövőre jár le és kemény küzdelemre számíthat újraválasztását illetően - demokrata párti kollégáinak, emberi jogi szervezetek vezetőinek telefonált és nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől, hogy tompítsa a lehetséges negatív következményeket. Közölte: mélyen megbánta a "helytelen szóhasználatot", és bocsánatot kér minden amerikaitól, különösen az afroamerikaiaktól.

Obama a hét végén közleményben tudatta: elfogadta a bocsánatkérést. Mint indokolta, évek óta ismeri a szenátort, tudja, milyen elkötelezett harcot folytat a társadalmi igazságosság érdekében, és mi rejtőzik a szívében. Az elnök közölte, részéről ezzel az ügy le van zárva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását