2024. május 22. - Júlia, Rita

A Fidesz szerint tönkreteszik az egészségügyi rendszert

Azzal, hogy az egészségügyi kormányzat 1,7 milliárd forintot vont el a háziorvosoktól, és az ágazati dolgozók keresetkiegészítését a gyógyító-megelőző kasszából fizette ki, az egészségügyi rendszer további tönkretétele zajlik - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. január 10. vasárnap 12:11 - HírExtra
Az ellenzéki politikus elmondta, a háziorvosi kasszából történő 1,7 milliárd forintos elvonást az Egészségügyi Minisztérium azzal indokolta, hogy januártól csökkentek a munkáltatói adó- és járulékterhek, de - mint Pesti Imre felhívta a figyelmet - azt már nem vette figyelembe, hogy az egyéb költségek, mint az energia vagy az üzemanyag-árak, növekedtek.

A Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett, a kormányzat figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, hogy a háziorvosi praxisok vállalkozásban működnek, és az adójóváírás nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra. Így nemhogy jobb, de rosszabb pozícióba kerülnek, mint az elmúlt években - hangsúlyozta.

Pesti Imre szerint komolytalan az a kormányzati kommunikáció, hogy az alapellátó orvosoknak az év második felében valamennyit visszajuttatnak a most elvont pénzből.
Az egészségügyi ágazatban dolgozók keresetkiegészítéséről szólva azt mondta, ezt a pluszjövedelmet eddig a központi költségvetésből fedezte a kormányzat, ám a 13. havi fizetés helyébe lépő jövedelempótlást az ágazati költségvetés gyógyító-megelőző kasszájából fizették ki. Ez tulajdonképpen azt jelenti - mondta Pesti Imre -, hogy a betegellátásra szánt forrásokat csorbították meg.

A politikus szerint ez nagyságrendileg 10 milliárd forintot jelent, tehát a korábban az ágazatnak ígért összesen 38 milliárd forintos többlethez képest már 16 milliárddal kell kevesebbel számolni, hiszen a kórházaknak szánt 6 milliárd forintot is "elvették" az idei költségvetés terhére. "Ami megmarad, az csepp a tengerben" - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: ez a két intézkedés durva beavatkozás a rendszerbe, amely ellehetetleníti az ágazatot, és veszélyezteti a betegellátást.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták elvesztették realitásérzéküket, a Gyurcsány-Bajnai-kormány pedig feladta a felelősségteljes kormányzás szándékát, célját" - mondta Pesti Imre. Az egészségügyet nemhogy szinten tartani, de megmenteni se tudják a szocialisták, és úgy látszik, annak lerombolásával a végsőkig elmennek azért, hogy minél nagyobb káoszt hagyjanak a következő kabinetre - fogalmazott a politikus.

Az Egészségügyi Minisztérium reakciója:

1. Míg 2009-ben a gyógyító-megelőző kasszában, az októberi 4.5 milliárd forintos többletforrást is figyelembe véve, 719 milliárd forint volt, addig 2010-ben ez az összeg 757.6 milliárd forintra nőtt.

Januárban a szolgáltatók háromszor jutnak finanszírozáshoz: január első munkanapjaiban 6 milliárd forintos többletforrást, valamint az októberi havi teljesítményük után járó rendes havi finanszírozást megkapták. Ezen felül a jövő héten a normál finanszírozáson felül, további egy havi finanszírozást utal az OEP a kórházaknak és szakrendelőknek a kórházi szövetségekkel megkötött megállpodásnak megfelelően. Ezzel a teljesítés és a finanszírozás közötti eddigi három hónapos átfutási idő két hónapra rövidül, ami jelentősen javítja az érintett egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának stabilitását.

2. A háziorvosi kassza jelenleg 77.9 milliárd forint a 2009. évi 77.6 milliárdhoz képest, azaz nincs kevesebb forrás a háziorvosi kasszában. A 2010. január elsejével bevezetett adó- és járulékcsökkentés, azaz a munkáltatói terhek mérséklése kapcsán az egy háziorvosi praxisra jutó kiadás átlagosan 23.000-26.000 forinttal csökkent. Ehhez képest a háziorvosi praxisok bevétele átlagosan 20.000 forinttal mérséklődött, tehát a számok is világosan tükrözik, hogy a praxisoknál több forrás marad. Képviselő úrnak tisztában kellene lennie azzal, hogy az adójóváírás és a járulékcsökkentés között semmilyen összefüggés nincs.

A 2010. második félévétől bevezetendő minőségi indikátorrendszer alapján a jól teljesítő, munkájukat minőségi színvonalon ellátó háziorvosok többlet-finanszírozásban fognak részesülni, melynek mértéke 2 milliárd forint. Azaz a háziorvosi kasszában meglévő teljes 77.9 milliárdnyi forrás egésze kifizetésre kerül a háziorvosok részére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását